ponedeljek, 12. junij 2023

Stavanger

Danes sva dan posvetila mestu Stavanger in okolici. Dopoldne sva se s kolesi odpeljala okrog polotoka. Iskala sva trgovino, kjer bi nabavila simkartico in podatke za wifi. Nisva imela sreče. Norveška ni preveč prijazna do tujcev glede tega problema. Obstaja sicer ena varjanta, ki jo upam urediva v teh dneh. Prijazno nama je to svetoval uslužbenec Elkjøp.
Vozila sva se po makadamski kolesarski stezi, ki teče ob morju. Občudovala sva lesene hiše in zelene cvetoče vrtove okoli njih. 

Posebej popularna je grmovnica z velikimi cvetovi vseh vrst barv. 
Trdijo, da ima Stavanger največjo zbirko lesenih hiš v severni Evropi.  Po mestnih ulicah  naj bi jih bilo okoli 8000. Srce lesenih hiš je staro mestno jedro, na desnem bregu pristanišča. 
Pretežno lesene in nižje zgradbe v mestu dajejo občutek, da si v majhnem mestu. Celo njegov center mesta ne daje vtisa, da je veliko, saj tu skorajda ni visokih stavb in moderne arhitekture. 

V enem delu mesta lahko vidiš tudi visoke stavbe, saj je Stavanger v bistvu veliko mesto, ki se razprostira na velikem razgibanem terenu.

Stavanger je naftna prestolnica Norveške. Imajo ogromno stavbo naftne industrije in znamenit muzej, kjer so razstavljeni stroji, ki so zavrtali prve naftne vrtine. Mesto je igralo ključno vlogo v celotni norveški naftni in plinski zgodbi.

Stavanger je četrto največje mesto na Norveškem za Trondheimom, Bergnom in Oslom. 
Živahen in zanimiv je predel, kjer so trgovine in je namenjen le pešcem. 
Danes je tu pristala velika križarka iz Southamptna, zato sta bila promenada na obali in trg pred katedralo napolnjena s turisti iz Velike Britanije
Po kosilu sva se odpravila do 6,5 km oddaljene in najbolj znamenite turistične točke «Sverd i fjell».
Spomenik "Sverd i fjell" (Meči v skali) je postavljen v spomin na bitko v Hafrsfjordu. 
Stoji na majhni skalnati vzpetini nad morjem, na območju, kjer naj bi potekala zgodovinsko pomembna bitka.

To naj bi bilo mesto, kjer je Harald Fairhair leta 872 Norveško združil v eno kraljestvo. 
Spomenik sestavljajo trije meči, ki so pritrjeni v skalo. Simbolizirajo mir, enotnost in svobodo. Izgled ročajev je bil povzrt po vikinških mečih najdenih v različnih delih države. 
V bližini spomenika je zalivček s plažo, kjer se je danes sončilo in kopalo kar precej ljudi. 
Kolesarska pot do avtodoma je potekala bolj po ravnem in je dobro označena. 

Še en dan zanimivih, drugačnih vtisov je za nama. 

Ni komentarjev: