četrtek, 15. junij 2023

Preikestolen

Še en sončen vroč dan med vsemi dosedanjimi. Z avtodomom se peljeva proti izhodiščni točki za odhod na eno svetovno znanih atrakcij fjordov, Preikestolen ali Pulpit rock (prižnica). 
Preikestolen ali Prekestolen (angleško: 'The Pulpit Rock', 'Pulpit' ali 'Preacher's Chair') turistična znamenitost je strma pečina, ki se dviga 604 metrov nad Lysefjordnom. Na vrhu pečine je skoraj raven vrh kvadratne oblike velik približno 25 krat 25 metrov. 
Zaradi vse večje priljubljenosti so leta 2013 nepalski šerpe izboljšali najpogosteje uporabljeno 3, 8 km dolgo pot do klifa. 
Pot od najinega parkirišča ob marini do Preikestolena ni kar tako, saj se polovico poti voziva pod gladino morja. Najprej je na vrsti 6,2 km dolg predor pod mestom, nato pa sledi 14,4 km dolg ptedor 200 m pod morsko gladino (12% nagib). 
Polovico poti vozimo navzdol, na sredini je svetlobna soba,  ki menja barvne učinke, nato se dvigamo. 
Pot se v nadaljevanju strmo vzpenja. Ustavijo naju na spodnjem parkirišču, ker je zgornje že zasedeno. Danes se ogromno ljudi odpravlja na pohod, izgleda kot pravo romanje, odrasli, otroci in celo dojenčki v nahrbtnikih. 
Pot teče po skalnatih hrbtiščih, ali pa so urejene stopnice iz kamnov in na enem delu so celo lesene steze preko močvirnatega predela. 
To, res lepo urejeno, varno in označeno pot, so uredili himalajski šerpe.
Celo pot pripeka sonce, hodiva s pohodnimi palicami, ki so najin drugi par nog. 
Veliko udobneje je z njimi loviti ravnotežje in si pomagati dvigati na višje stopnice. 
Hodimo po stezi, ki teče navzgor, nato navzdol, mimo treh manjših jezerc. Procesija pohodnikov je postajala vse gostejša. Ustavljamo se na previsnih razglednih točkah, sicer pa pridno gledamo, kam stopamo.
 Na poti so tudi ključavnice ljubezni. Med zaljubljenci se je našel nekdo, ki najbolj ljubi svoj avto, saj je na verigo obesil motorni bat.
Ob poti so oznake, ki povedo, koliko poti je še na poti navzgor ali navzdol. Poslušam pogovore, da odkrivam, od kje vse prihajajo pohodniki. Veliko je špansko govorečih in ti so tudi najglasnejši, nekaj italijanov, francozov, američanov, čehov in poljakov. Res smo pisana druščina.
Ko prispemo mimo zadnjega ovinka, se pred nami odpre pogled na to adrenalinsko skalo, ki ponosno štrli nad fjordom. Na njeni plošči kvadratne oblike je že veliko ljudi. Od tu se lepo vidi celoten fjord vse do Lysebotna, kjer sva bila pred dnevi.
Vsi se skušamo ovekovečiti s kakšnim izjemnim pogledom v globino.
Ne moreš si kaj, tako je veličastno, da samo gledaš, klikaš in fotografiraš. 
Prav vsi smo utrujeni, a zaradi vzhičenosti pozabimo na prehojeno kamnito pot, utrujenost in preprosto uživamo. 
Skala ima na sredi že kar veliko razpoko, ki pa jo redno spremljajo. Bojan je dodal svojo pomoč in drži z oprimki skupaj obe polovici. :)
A nekoč bo najbrž skala počila in zdrsnila v morje.

Planota je tako slikovita in posebna, da so jo uporabili v zadnjem filmu Misija nemogoče, Mission Impossible: Fallout. Vendar je v filmu prizor iz Preikestolena postavljen v Kašmir v Indiji.

To pove vse o pomembnosti tega izjemnega klifa. 

V dolino se vračamo polni vtisov in občudovanja matere narave, ki nam v pokušino ponuja toliko lepega. 
Zadovoljna sva z doživetim in si privoščiva večerni počitek.


Ni komentarjev: