ponedeljek, 5. junij 2023

Oslo, Ekeberški park

Danes sva se z avtodomom premaknila na drugi konec Osla, na vzhodni del. Peljala sva se skozi mesto in to dobesedno, saj avtocesta pelje skoraj pod celim mestom.
Ustavila sva se v športnem parku, kjer je brezplačno parkirišče. V okolici Osla so cene za 24 urno parkiranje od 35 pa do več kot 50 evrov in to le za parkirni prostor brez drugih storitev.
Tokratno parkirišče leži na platoju hriba Ekeberg. V bližini so različna športna igrišča, konjeniški center s šolo jahanja in znani Ekeberški park skulptur.

To je tudi najin današnji poglavitni cilj. Park se nahaja na gozdnatem območju hriba, ki gleda proti Oslu. Odprt je bil 2013.

Ob otvoritvi je bilo postavljenih 31 skulptur, med njimi mnoge ženske. Danes pa jih park šteje že 45. Park je v lasti mesta Oslo, skulpture pa v lasti fundacije,
Dopoldne se samo sprehodiva po gozni poti, da si ogledava teren. Na robu z lepim pogledom na mesto so postavljene mnoge vile. Prehodila sva kar velik kos poti, da sva prišla do razgleda na mesto.
Po kosilu sva se s kolesi odpravila na prijeten ogled v lepi naravi. Sledila sva načrtu parka in se vozila ali hodila po stezah med drevjem, kjer so na določenih točkah skulpture z napisi.  
Poleg tega posebne table s podatki v več jezikih pojasnjujejo zgodovino tega področja.
Celotno področje je tudi arheološko zanimivo, saj so tod vidni primeri zgodnje umetnosti na skalah in kamnih. Tu so tudi prvi grobovi iz prazgodovine pa tudi iz zadnje svetovne vojne.
Zanimiv je podatek, da so se tla po odtalitvi ledenikov dvignila za 20 m.
Zanimiva zgodovina Ekeberga, ki sega vse do prvih naseljevanj od konca zadnje ledene dobe naprej, razlage nivojev morja od 5000 pred našim štetjem do danes, čudovita gozdna narava, lepo urejene stezice in poti, veličastni razgledi na Oslofjord in mesto in ogromne umetniške zbirke ponujajo resnično bogato doživetje.
Stezice se prepletajo in vsak lahko izbere svoj načrt ogleda. Midva sva se odpravila navzdol do nivoja mesta. Tam stoji skulptura Božička.
Občudovala in fotografirala sva zanimive skulpture in prebrala večino informacij na tablah.

Naj omenim le nekaj primerov umetniških stvaritev, ki so name naredile večji vtis,  vse pa so bile zanimive.
Resnično lep in poseben je konkaven obraz lepega dekleta, katerega pogled te spremlja. 
Angel z anatomijo bdi nad fjordom.
Zamišljena deklica zre v daljavo.
Poseben stil podobe obraza lepe deklice Cloe.
Znamenta Marilyn Monroe izstopa po obliki in materjalu.
Zaljubljen par v objemu visi kar z dreves in se vrti.

In na koncu ženska, ki hodi sredi poti.
Kar nekaj je razglednih točk na mesto.
Posebej me je presenetil pogled na novo operno hišo, ki je od daleč resnično kot ledena gora. Stekleni deli stavbe odsevajo svetlobo ledenika. 
Pogled na fjord in otoke je od tod res prekrasen.
Šele od tu sva lahko videla, da je predel "črtne kode" resnično skupek zanimivih, različnih arhitekturnih primerov stavb.
Potep po naravi je trajal kar precej časa, a je bil vsak korak in trenutek poplačan z nečim vrednim. 
Oslo je zanimiva prestolnica, povezana z naravo, z veliko zelenja, plaž in krajev za rekreacijo. Vsepovsod srečuješ tekače,  pogosteje ženske kot moške. Je mesto mladih, mladih družin z otroki, ljudje so umirjeni, zadovoljni. 

Vreden je obiska in raziskovanja. 

Ni komentarjev: