četrtek, 1. junij 2023

Holmenkollen skakalnica

Včeraj zvečer sva se morala potruditi poiskati parkiranje za čez noč. Ob skakalnici je veliko prostornih parkirišč, a se tu lahko brezplačno parkira od 8. do 23 ure, prespati pa se ne sme. Z Google Maps sva ugotovila, da je malo višje na tem hribu parkirišče z avtodomi. Odpravila sva se tja in prespala. Šele zjutraj sva preverila, kako je s plačilom. Vsa obvestila in opozorila so v norveščini, še dobro da Googlov prevajalnki z vgrajeno kamero prevaja tudi tiskana besedila. 
Danes sva v miru prehodila okolico skakalnice in celotno območje tega zares lepega objekta. 
Tu je pretežno gozd iglastih dreves, nekaj koč in drugih objektov in lep pogled na zaliv. V gozdu se skriva drugi naravni trol, ki ga je ustvarila narava ;).

Obiskala sva ogromnega kamnitega ⁹trola, ki pazi na skakalnico in športnike.

Holmenkollbakken je velika smučarska skakalnica s 100-letno zgodovino, ki leži na hribu Holmenkollen nad mestom Oslo.

Sprva so skakali preprosto z naravnega hriba z vzletno rampo iz snega in vejic. 

Leta 1952 so v Oslu potekale zimske olimpijske igre, zato so zgradili višji stolp z dvigalom za tekmovalce. 
Leta 2011 pa so jo prenovili in jo spremenili v pravo lepotico. Iz določenih točk spominja na sokola, ki ravno pristaja. 
Vzletišče se dviga 64 m nad tlemi in konstrukcija tehta 1000 ton. Je prva skakalnica na svetu s trajno zaščito pred vetrom z dodanimi stranskimi zasnovami konstrukcije. Je tudi edina jeklena skakalnica na svetu. 
Trenutni moški rekord na njej je 144 m, ženski pa 137,5 m. Leta 1981 je Primož Ulaga postavil rekord te skakalnice 109,5 m.
Posebnost nove skakalnice je njeno doskočišče, ki je poglobljeno v pravo areno, z veliko prostora za gledalce, v ozadju so moderni prostori za medije in poročevalce. Tu je tudi kraljeva loža. 
Ob skakalnici je strelišče za biatlon in v okolici so kilometri urejenih stez za smučarski tek. Oba dneva je treniralo veliko rekreativcev in športnikov na posebnih  rolkah. Mnogi so vadili tudi streljanje. V nezimskem času je tu to precej popularen šport.
 Pogovarjala sva se z enim izmed trenerjev skupine otrok, ki so trenirali. Povedal nama je, da tu pogosto trenira tudi najboljši biatlonec na svetu, doma iz Osla, Johanes Thignes Boe, ki se rad pogovarja z mladimi in jim daja nasvete. 
Nad strelišcem stoji kip kralja Olava 5. na tekaških smučkah s svojim psom. Povedali so nama, da je bil to kralj, ki je tu okoli rad smučal in bil zelo ljudski. 

V okolici skakalnice je na griču slikovita lesena kapela.
Danes je bil ob 18:00 dobrodelni tek ali hoja po stopnicah skakalnice za zdravljenje epilepsije. To je najin drugi športni dogodek v Skandinaviji. Pred leti sva na Nordcappu bila priča zadnjima dnevoma tekaškega "superultra" maratona med italjanskim Barijem in Nordkappom, ki je trajal 64 dni.

Bova v tretje tudi sama tekmovala? ;) le še za disciplino se bo treba odločiti, he, he, he...
No, da ne pozabim, sva pa kar nekajkrat prehodila stopnice iz dna skakalnice do pod mize, kar ni kar tako. Res.
Za zaključek, sva šla tudi do bližnjega hotela, od koder je lep razgled na Oslo in zaliv z otoki.



Ni komentarjev: