nedelja, 4. junij 2023

Oslo, kraljeva rezidenca

Danes je najin tretji dan v Oslu. Tokrat imava v načrtu obiskati  kar nekaj znamenitosti.
Sedeva na kolo in se najprej odpraviva do muzeja Fram, za katerega sva karte kupila že včeraj. 
Muzej Fram pripoveduje zgodbo norveškega polarnega raziskovanja. Nahaja se v bližini muzeja Kon-Tiki na polotoku Bygdøy.
Že ob vstopu v muzej te prevzame pogled na ogromno leseno ladjo Fram, po kateri ima ime muzej in zavzema skoraj celoten trinadstropni prostor in koničasti del pod streho. 
S svetlobo in zvočnimi efekti so poustvarili atmosfero teh raziskovalnih ekspedicij in tekem za primat v odkrivanju potovanj v najzahtevnejše predele naše matere zemlje.
Prav gotovo si muzej zasluži vzdevek najboljši. 
Muzej počasti norveško raziskovanje treh velikih norveških polarnih raziskovalcev – Fridtjofa Nansena, Otta Sverdrupa in Roalda Amundsena.

Na stenah ob ladji je bogata slikovna zgodba raziskovanj, v vetrinah so predstavljeni avtentični predmeti. 
Ogled začneva v prvem nadstropju, nadaljujeva v drugo, kjer ponujajo celo simulator polarnih razmer (ice simulator), posebna soba, nizka temperatura, zvočni in gibalni efekti ter primer rova v navideznem ledu. 
V tretjem nadstropju pa nas je čakal najboljši del doživetja. Tu vstopiš na krov ladje Fram in po urejenem redu obiščeš prostore ladje vse do strojnice. 
Na palubi je posebna klop, ki se giblje kot bi sedel na ladji, ki pljuje v razburkanem morju. Na stenah okoli kadje se zvrstijo različni posnetki trenutkov med plovbo, od zvezdnatega neba, polarnega sija pa do viharja in bučnega in mogočnega valovanja morja. Občutek je res neverjeten. 
Prav tako je v podpalubju slišati škripanje lesa med vožnjo, ropot motorjev in ves caš čutiš stalno nagibanje ladje. 

Res so se potrudili poustvariti vsaj delček tega, kar so pogumni raziskovalci doživljali na potovanju.

Zaradi bogatega in strokovno urejenega gradiva potrebuješ kar nekaj časa za ogled. 

Polna polarnih vtisov in podatkov sva pot nadaljevala okoli zaliva v center mesta. 
Najprej sva se odpravila do kraljeve palače, kjer se je ob 13:30 odvijala ceremonija menjave straže. 
Kraljeva palača se nahaja na vzpetini, Bellevue, na koncu glavne prometnice v Oslu. Pred palačo je peščeno dvorišče, kjer se nabirajo turisti. 
Okoli palače so lepo urejene travnate površine, ki so bile danes zaradi lepega sončnega dne polne skupinic, ki so poležavale v travi.
Menjava straže je zapletena slovesnost, ko stražarje na dolžnosti, zamenja nova skupina stražarjev. To je posebna koreografija, ki vključuje veliko glasnih ukazov in teptanja s petami vojakov, menhavanha položajev puške, poseben koračni pohod in zanimive uniforme. Vojaki korakajo okoli palače in zamenjajo po protokolu mesto s starimi stražarji pred stražarjevo hišo na vhodu palače.
Bil je čas kosila, zato sva se odpeljala do ulice, ki ponuja "street food", ulično hrano. V stavbi je veliko različnih majhnih ponudnikov hrane iz različnih delov sveta. Izbereš svojo hrano, počakaš in jo poješ na za to pripravljenih mizah ob cesti. Okusno.
Nadaljujeva z ogledom mesta. V bližini je Damstredet, idilična uličica v središču Osla. Njena zgodovina sega skoraj tisoč let nazaj. To je v bistvu kratka strma uličica z majhnimi lesenimi hišami, starimi okoli 200 let na obeh straneh ulice. 
Stavbe so dobro vzdrževane, pobarvane v različnih barvnih odtenkih ter z urejenimi vrtovi. Pravi kontrast velikemu živahnemu  mestu, ki nudi tej uličici domovanje, saj tu ni avtomobilskega prometa. 
Odpeljeva se do katedrale iz 17 stoletja v baročnem stilu. Norveška kraljeva družina in norveška vlada uporabljata katedralo za javne dogodke.
Cerkev je grajena v obliki križa z velikimi orglami in lepo okrašenim stropom.
Ob cerkvi je poseben peščen krog z kovinskimi vrtnicami v spomin na strašen tetorističen napad leta 2011. 
Dan sva zaključila na promenadi, ki poteka iz centra mesta proti Aker Brygge do zanimivega polotoka. Danes je nedelja in promenada je bila polna ljudi. 

Aker Brygge je znan po številnih restavracijah vzdolž promenade z veliko priložnostmi za pijačo, obedovanje, nakupovanje oblačil in posedanje na prostem.
Nadaljujeva proti Tjuvholmen, ki leži na polotoku, ki se razteza iz Aker Brygge v Oslofjord. Kanali, privezi čolnov on mostički spominjajo na Benetke. 
Okolica je lepo urejena in ponuja prijetno počutje. Ko sva prispela do parka s skulpturami na koncu polotoka, naju je presenetil pogled na neverjetno množico kopalcev na travnatih površinah, kjer je urejeno mestno kopališče. 
Ali sva res v pregovorno hladni Norvešķi? Slika pove vse. Lahko se primeja s plažo ob Jadranu. No, morje pa ni ravno čisto in toplo.

Danes je bil dolg in zanimiv dan, še posebej, ker se le ta raztegne do pozne 23.ure, ko še vedno lahko bereš zunaj. Zvečer morava res vse zatemniti, da dobi telo občutek, da je čas za spanje. 


Ni komentarjev: