sobota, 8. julij 2023

Proti Alti

Posloviva se od Tromsoja, ki sva ga tokrat spoznala malo drugače in se odpraviva še bolj proti severu, proti mestu Alta. 
Večina poti danes se peljeva po cesti E6. Dvakrat vmes sva šla krajšo razdaljo s trajektoma, ki delujeta kot nekašen podaljšek ceste. 
Sprva je bila okolica bolj hribovita, kasneje pa sva se vozila po slikoviti pokrajini fjordov z zasneženimi vršaci, lepimi obalami. Lepo so vidne ledeniške doline v obliki črke U. 
Veliko je predorov, kar nekaj planot s pogledom na fjorde in otoke. 

Cesta je mestoma v slabšem stanju, a je dokaj ravna in ni veliko prometa. Ustaviva se nekajkrat na razglednih točkah in fotografirava. 
V daljavi je videti večje ledenike. Vreme je lepo, sončno, temperatura okrog 16°C.
Do sedaj sva na potovanju po Norveški že več kot 40 dni in vse od prvega dne ugotavljava, kako urejeno imajo infrastrukturo, še posebej če upoštevamo njihovo geografsko lego in ozemlje samih fjordov in otokov.
Prav zato sem zbrala nekaj statističnih podatkov na to temo, da podkrepim svoje ugotovitve. 

Predori: 
Norveška ima več kot 1250 cestnih predorov v skupni dolžini več kot 800 kilometrov (za pod celo Slovenijo ;) ), ki pa se jim vsako leto pridružijo novi. 
Med njimi je od leta 2011 kar 33  podvodnih predorov. Najdaljši cestni predor na svetu je tudi na Norveškem in meri 24,5 km, imenuje se Laerdal. Pred 14 leti sva se peljala skozi in ugotovila, da ima na vsakih 5 kilometrov posebno osvetljen razširjen prostor, ki deluje pomirjujoče.
Predori na Norveškem so tako veliki, da imajo celo podzemna krožišča v polni velikosti.

Obala:

Norveška ima drugo najdaljšo obalo na svetu za Kanado, z dolžino 100.915 km, vključno z vsemi otoki. Z obalo je povezano bogastvo gospodarstva: na primer naftna industrija, pomorski promet, ribištvo in ribogojstvo.

Mostovi:
Norveška ima 16.971 mostov označenih na zemljevidu, ki podlegajo uradni kontroli. Najlepši med njimi je Storseisundet Bridge na Atlantic road.

TRAJEKTI:

Trajekti so bistvene povezave čez fjorde in do otokov, kjer ni stalnih povezav.  Na Norveškem je več kot 100 trajektnih povezav. Kar nekaj sva jih uporabila na dosedanji poti. So resnično enistavna in hitra rešitev.

Najin današnji cilj je mesto Alta. 
Alta je bolj vzhodno od večine Švedske saj  Norveška na severu ovija vrh Švedske in Finske. Če pogledamo na zemljevid je tako daleč na vzhodu kot Sofija v Bolgariji in Atene v Grčiji. Neverjetno!
Ustaviva se na parkirišču, ki je dober kilometer oddaljeno od centra mesta. O nestu se razpišem jutri, ko ga spoznava pobliže.


Ni komentarjev: