sreda, 5. julij 2023

Do Trømsa

Zbudiva se v oblačno jutro in po dolgem času ni jutranjega sonca. Danes naju čaka vožnja do metropole severne Norveške. Vremenska napoved kaže na oblačnost in verjetnost dežja, kar naju ne moti, saj bova večino časa na poti.
Najprej se peljeva do obale in napolniva rezervar z gorivom. Tu so cene dizla nekoliko višje. 
Nato si ogledava še kabinsko žičnico nad mestom in pogled na Narvik z višine v oblačnem jutru.

Pot proti dvestotridest kilometrov oddaljenem Tromsøju teče po precej ravni cesti. 
Sprva ni bilo veliko prometa, bolj ko sva se bližala cilju, pa se je le-ta zgostil, zanimivo, da je bilo več kamijonov kot doslej. 
Obdajajo naju v oblake zaviti vrhovi gora, v dolini pa zeleno drevje, večina breze. Toži se mi po lofotskih slikovitih vršacih. 
Ko se bližava severni metropoli, že od daleč vidiva velik zaliv, ki ga obdajajo gore in mesto ob njem. Do centra mesta vodi visok in dolg most, ki preči zaliv. Pred njim je na lepi točki arhitekturno posebno oblikovana cerkev.
Tromsø je mesto na severu Norveške. Pravzaprav je to najsevernejše mesto in  najsevernejša univerza na svetu, ki se nahaja 400 km severno od arktičnega kroga.
Zanimivo otoško mesto leži daleč za arktičnim krogom obdano s čudovito arktično naravo in fenomeni polarnega kroga. Pozimi severni sij osvetljuje in pleše nad zalivom, poleti pa sonce ne zaide in sije 24 ur. Severni sij bova morala nekoč doživeti.
       ... iz Wikipedije...
Večina mesta Tromsø, vključno s središčem mesta, univerzo in letališčem, se nahaja na otoku Tromsøya.

V mestu Trømso ali okolici ni veliko možnisti za parkiranje s prenočevanjem, zato naju Park4night vodi malo izven mesta na parkirišče nad zalivom. Jutri si bova ogledala mesto, ki sva ga pred leti obiskala predvsem zaradi polnilnice plina :). 
Če napoved drži, bo jutri vreme spet bolj sončno. 




Ni komentarjev: