sobota, 1. oktober 2022

Samostani Meteore

Starodavni samostani Meteore

Danes bova dan posvetila "romanju" do nekaterih samostanov Meteore. Do nekaterih vodi več kot 200 stopnic, do drugih manj, a saj zato je vendar pokora, kajne? 
Prepričana sem, da bova uživala in se potrudila spoznati tudi duhovni svet Meteore.

Na mogočnih pečinah Meteore, visoko na vrhu strmih stebrov ponosno domuje le še 6 meteorskih samostanov, 4 moški in 2 ženska, od prvotnih 24. 
  
Te neverjetne tvorbe, v obliki v nebo usmerjenih visokih stebrov nad dolino, so pravo okolje za mirno, duhovno, čarobno, mistično, dih jemajoče, neskončno in navdihujoče bivališče samotnim menihom.
 Še kakšen izraz je prav gotovo, ki ga dahnejo očarani obiskovalci, ko prisopihajo po strmih stopnicah do posvečenih prostorov. Četudi nisi veren, se ti zbudijo občutki poduhovljenosti, ki jih izžareva to okolje.

Samostani so mesto, kjer se stikajo zgodovina, arhitektura in vera v navdihujoči naravi. 
Ta kraj je nudil menihom pušcavnikom popolno izolacijo in posvečenost bogu in veri v resnično nadrealistični pokrajini, ki ji ni para.

Začetki samostanov Meteora segajo v 9. in 10. stoletje in so jih uporabljali pravoslavni menihi puščavniki. Sprva so puščavniki našli svoj mir v številnih jamah tod okoli. Domačini so jim pomagali s hrano in osnovnimi potrebščinami, saj so zanje bili sveti možje.


Dostop do samotnih celic je bil težak, mogoč le z lestvami, za dvigovanje materiala na vrh pa so uporabljali posebne mreže. Ostanki omenjenega je možno videti v samostanih.

Danes so samostani starodavni spomeniki, ki hranijo zgodovino 2000 let stare krščansko pravoslavne vere. 

Uspela sva se povzpeti do štirih samostanov. Za vstop v samostane je potrebno upoštevati "dress code", pravila oblačenja. Ženske morajo imeti dolgo krilo in dolge rokave, moški pa dolge hlače in srajco. Pri vhodu si lahko izposodiš krilo ali kupiš veliko ruto ali papirnate hlače za moške. 

Zanimivo, ženske smejo obiskati te samostane šele zadnjih 100 let, odkar je prvič ženska (romunska kraljica) 1912 prestopila prag samostana v Meteori.
Prostori in cerkvice so bogato okrašene z relikvijami in bogatimi freskami, ki so novejšega izvora, a slikane v tradicionalni tehniki. 
Večji samostani imajo lepo urejene vrtove in celo muzej z zelo starimi primerki zapisov (6. stoletje)
Vse stavbe so lepo urejene in v njih se prepleta les in kamen. 
Iz vseh samostanov je prekrasen razgled na skalnate velikane, na mesto pod njimi in na široko dolino. Prav nič se ne naveličaš postati za trenutek in uživati v razgledu. 

Danes sva romala v 4 od njih, jutri naju pred odhodom čakata še dva.

Ni komentarjev: