ponedeljek, 3. oktober 2022

Otok Krf

Otok Krf, Corfu ali Kerkyra, kot mu rečejo domačini, leži v Jonskem morju ob grški severozahodni obali. Je znana letoviška destinacija. Zanj so značilne razgibane gore (najvišja več kot 900 m) in obala, posejana z letovišči na vzhodnem delu otoka.  
Največje mesto je istoimenski Krf, ki razkriva bogato zgodovinsko dogajanje na otoku. Zaradi svoje strateške lege je pogosto menjal gospodarje in bil pod beneško, francosko in britansko vladavino in šele leta 1864 se je pridružil Grčiji. 

Vse omenjeno je pustilo veliko sledi na mestu in njegovi okolici.

Za mesto Krf sta značilni dve mogočni beneški trdnjavi, ki sta ga branili pred vsiljivci. Ulice so ozke in vijugaste, v srednjeveškem slogu. 
V francoskem slogu je palača sv. Mihaela in svetega Jurija, kjer je sedaj Umetnostna galerija. Še veliko starih pomembnih stavb je v mestu. 
Zanimivo je dejstvo, da je Krf rojstni kraj prvega predsednik in ustanovitelj moderne neodvisne Grške države. (V 1827-31), Joanusa Kapodistrija, katerega predniki so v 13. st. prišli iz sedanjega Kopra. Danes je tu muzej posvečen njemu. 
Primer izje ulice z gisokimi stavbami.

Za otok Krf je značilno, da je velik del otoka nedotaknjen, posejan z oljčnimi nasadi, slikovitimi gorami, je zaradi veliko padavin zelen. Tu je veliko lepih plaž.
Radi omenjajo, da so svetovni veljaki obiskali in vzljubili otok, kot na primer Shakespeare, Napoleon, kralj Karel 3. in celo James Bondu ni ušel. 

 Čudovito podnebje, čudovita narava in gostoljubni prebivalci naredijo Krf eno najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Grčiji.
Kako prav nama je prišel najin skuter, saj je kamp od mesta oddaljen nekaj več kot 10 km. Preseneča gost promet. Parkirava ob obali in se sprehodiva v stari center mesta. 
Veliko je manjših trgov in iz njih vodijo ozke ulice z visokimi stavbami na vse strani. 
Vsepovsod so pisane trgovine z oblačili, spominki in restavracije. Veliko je turistov tudi v tem času.
Mesto je precej veliko, šteje več kot 40 000 prebivalcev. 
Zapeljeva se še do stare trdnjave na polotoku in do nasproti ležečega pomola, kjer je mestna plaža. Sončen in topel dan je privabil kar veliko število kopalcev. Morje je čisto in mirno
 
Razgled na celino, na najvišji vrh otoka in na majhen otoček Vido nasproti mesta Krf je od tu zelo lep.
Odpeljeva se do slikovite trdnjave, ki ponosno bdi nad mestom in nato do palače sv. Mihaela in Jakoba. 
Zapeljeva se skozi obok palače, saj je promet okoli starega centra enosmeren. 
Pravzaprav je obisk na tem otoku zgolj slučajen, saj sva ga imela v mislih le kot eno izmed dodatnih možnosti. To pa je prednost avtodoma, si precej bolj prilagodljiv in se lahko odločaš glede na čas in želje. 

Opravila sva še potreben nakup, poiskala informacije glede trajekta do celine in se vrnila v kamp. 

Jutri pa raziščeva manj obljudeni del otoka, ki obeta nekaj zanimivih doživetij.

Ni komentarjev: