sobota, 15. oktober 2022

Sarajevo, Baščaršija

Z lepimi vtisi iz Mostarja se odpravljava proti Sarajevu. Voziva se po lepi a prometni cesti, ki je speljana nekaj časa vzdolž levega, nato desnega brega Neretve in kar nekaj elektrarn. 
Posebej lep je predel, kjer je reka izdolbla pravi kanjon in jo obdajajo visoki vrhovi.
Zadnji del poti se peljeva po avtocesti. Ko sva prispela do Sarajeva, se je promet močno zgostil. Najin cilj je bil manjši kamp Zlatiste na hribu nad mestom. 
Dobila sva zadnje prosto mesto v družbi kamperjev iz skoraj pol EU, Belgije, Francije, Nemčije, Nizozemske, Hrvaške, pa še Srbije in Bosne.
Po kosilu sva se s skuterjem odpravila v mesto. Sarajevo, glavno mesto Bosne in Hercegovine leži v ozki dolini ob reki Miljacki, ob vznožju gore Trebević. Obdajajo pa ga Dinarske Alpe. Slikovito in pisano, taka kot je tudi sicer njegova podoba.
Ko sva v gostem prometu in številnih enosmernih ulicah uspela najti prostor za najin konjiček, sva se pridružila res veliki množici ljudi na Baščaršiji, stari turški tržnici. Tu sva preživela preostali del sončnega popoldneva.
Stari bazar iz 15. stoletja leži v osrčju starega mestnega jedra Sarajeva. Ob vstopu vanj se najprej ustaviš ob znamenitem vodnjaku Sebilj na sredini malo večjega trga, ki je njegova ikona.  
Odpraviva se po labirintu tlakovanih ulic, polnih trgovin z ročno kovanimi izdelki, nakitom, lončevino in spominki. 
 Pročelja trgovin prehajajo ena v drugo po ozkih ulicah, stojnice z bleščečimi bakrenimi džezvami in tradicionalnimi slikovitimi servisi za kavo pritegnejo poglede na vsakem koraku. 
Še nekaj je tipičnega v tem okolju. Rahel dim in vonj po čevapčičih draži vohalne dlačice, da kljub sitosti želiš preizkusiti to njihovo specialiteto. Nešteto je restavracij, ki vabijo z dobro hrano. Danes je sobota, zato je naval še večji. Srečala sva kar nekaj slovenskih skupin. 

Na vsakem koraku opaziš, da je mesto ohranilo močan muslimanski značaj. Veliko je mošej, lesenih hiš z okrašeno notranjostjo. Velik del prebivalstva je muslimanov.  
Od zunaj sva si ogledala Glavni mošeji v mestu sta Gazi Husreff-begova mošeja in mošeja Ali Paše. 

Čisto zraven Begove Džamije stoji stolp z uro iz poznega 16. stoletja.
Glavno mesto Bosne in Hercegovine je poznano tudi po atentatu na nadvojvodo Franca Ferdinanda leta 1914. Na pročelju muzeja je spominsko obeležje in nekaj zgodovinskih slik.

V bližini sva si ogledala tudi Latinski most, otomanski most čez reko Miljacko. 
 Prav ta most je bil kraj atentata na avstrijskega nadvojvodo Franca Ferdinanda, ki ga je leta 1914 izvedel Gavrilo Princip in je na koncu pripeljala do prve svetovne vojne.
Popoldne, poln vtisov in posnetkov sva zaključila s porcijo čevapčičev v lepinji in kajmakom. Okusen zaključek. 

Jutri nadaljujeva z raziskovanjem

Ni komentarjev: