torek, 18. oktober 2022

Slapovi Kravice pri Medžugorju

Danes sva zapustila Sarajevo, ja, vsega lepega je enkrat tudi konec ;). Res sva preživela prijetne in z lepimi vtisi obogatene dni v tej zanimivi prestolnici. 

Še tadnji pogled na Sarajevo iz kampa.

Počasi zaključujeva najino potepanje in se počasi vračava domov. Na poti proti Makarski sva naredila še postanek v bližini Medžugorja. Ogledati sva si hotela slapove Kravice. 
Slapovi Kravice so zelo priljubljeno hercegovska izletniška točka in tudi poletno kopališče. Ta naravna atrakcija leži na reka Trebižat, ki na več mestih zaradi zemeljskih podorov uprizarja večje ali manjše slapove in 9 krat ponikne v kraškem kamenju. Izliva se v Neretvo.

Najbolj znani in obiskani skapovi so med vasema Studenaca in Zvirić, kjer voda pada iz višine do 28 metrov. 

Tu je reka ustvarila čudovit amfiteater dolg več kot 100 metrov sredi gostega drevja, mahu in trave, s številnimi večjimi in manjšimi slapovi, ki padajo proti spodnjemu delu in ustvarjajo manjše jezerce. 
Nad slapovi je večje parkirišče, ki lahko gosti veliko število vozil obiskovalcev. Pri vhodu v slapove je tudi turistični vlakec, ki omogoča tudi ljudem s težavami pri hoji, obisk atrakcije. Sicer pa se dostopa do slapov po urejeni poti dolgi le par sto metrov.
Resnično sva bila zelo presenečena nad videnim. O Kravici do sedaj še nisva slišala. Čeprav je letos zelo malo padavin, so bili slapovi kar vodnati. Veliko ljudi se je sončilo ob jezercu, nekaj pa jih je tudi zaplavalo. 
Na bregu je restavracija za okrepčilo, lepo pa so urejeni tudi dostopi do nekaterih slapov. Narava okoli slapov je prava džungla dreves, grmovja in trav. 

Zelo pomembno je, kdaj prideš, saj je svetloba, oziroma sonce tisto, ki daje čar kapljicam vode in barvo jezerca.
 Dopoldansko sonce je najbrž najprimernejše. Še sreča, da sva orišla zgodaj popoldne, ko še ni bilo toliko obiskovalcev in sonce je še božalo vodene zavese slapov. 
Kako čarobna je narava, koliko neverjetnih lepot ima Balkan, kako naravna je še narava tod okoli. Pogosto slišimo (in tudi preberemo), kako so tujci iz oddaljenih dežel presenečeni in zadovoljni. 
Vedno bolj se zavedam, da me veliko bolj prepriča in navdušuje vse, kar doživim v naravi, kot pa vse sodobne pogruntavščine velikih mest. 
Pot sva nadaljevala proti Makarski, kjer bova danes prenočila.




Ni komentarjev: