torek, 4. oktober 2022

Palaiokastritsa, Krf

Odkrivava zaliv z mestom Palaiokastritsa, Παλιοκαστρίτσα po grško

 Prelep sončen dan sva preživela na otoku Krf. S skuterjem sva se odpeljala do 20 km oddaljenega mesta, Palaiokastritsa (grško: Παλαιοκαστρίτσα, kar pomeni Mali stari grad, nanaša se na ostanke Angelokastro na vrhu vzpetine). 
Ta vas leži na zelo slikovitem območju na severozahodu Krfa. Pravijo, da je bil Krf mitski otok Feničanov, zaliv Palaiokastritsa pa kraj, kjer se je Odisej izkrcal in prvič srečal Navzikajo. 
V zalivu na desni je skalnata čer, ki zaradi oblike spominja na ladjo in zato domačini verjamejo, da je to okamenela Odisejeva ladja. Z določene smeri je resnično del, ki spominja na jadro. 
Na vrhu skalnatega grebena, ki deli zaliv na dva dela, je samostan. Kar veliko se nas je zbralo in si ogledalo lepo vzdrževan samostan. 
 Zanimivemu vhodu sledi kamnit obokan prehod. 
Zgoraj je zanimiv muzej, kjer je razstavljeno tudi okostje kita in ogromne školjke. 
Lepo urejen cvetoč vrt je pred majhno cerkvico. 
Zanimivo, da je vstop v samostan brezplačen.


Povzpela sva se tudi do velikega križa, ki stoji na koncu vzpetine in je hkrati tudi zelo lepa razgledna točka.
Sonce je že močno pripekalo, zato sva se odpravila na plažo in se osvežila, v zame že kar hladnem morju. 
Bojan se je naplaval, jaz pa sem naredila ke dva zamaha, dovolj, da sem ohladila. 
Na plaži je bilo veliko kopalcev, ki so prihajali na ogled mesta s taksiji, avtobusi in minibusi, ali pa kot midva s skuterji, ki so si jih izposodili. 

V Krfu naju je en motorist opazoval in nato vprašal, ali sva se s skuterjem pripeljala celo iz Slovenije. 
Po kopanju se je igladila lakota, zato sva si privoščila okusno morsko kosilo v bližnji italijanski restavraciji. Za nama je še en zanimiv in aktiven dan. Obisk zaliva Palaiokastritsa naju je prepričal, da je Krf res zelo slikovit kraj, z lepimi plažami, baje tudi jamami v čereh in neštetimi stoletnimi oljkami, ki so, zgleda, letos bogate z olivami. 

Ni komentarjev: