sobota, 23. marec 2024

Portimão beach


Včeraj so nama zamenjali AdBlue sistem na servisu Peugeot, tako da danes lahko nadaljujeva s potovanjem. Bili so zares prijazni in delo opravili v obljubljenem času. Ugotoviti morava, ko bova doma, kako pogosta je taka okvara in kaj storiti, da jo preprečiš.
Te dni je nad to področje veter zanesel oblak saharskega peska, ki povzroča meglo. Vsa vozila in ceste so posute s peščeno rumenino. Danes je sonce končno uspelo pregristi meglo, a v zraku je še videti meglice.
Portimão je precej veliko pristaniško mesto, ki leži ob ustju reke Arade in ob dolgi peščeni obali v regoji Algarve. Starejša četrt leži na pobočju, ulice so ozke in zavite, novejši del predstavljajo veliki hoteli in turistična naselja.
 Tu so ulice široke, obdane s palmami. Znano je po živahni marini in bližini številnih slikovitih plažah, obdanih s rdečimi pečinami in erodiranimi skalami.
Zjutraj se odpraviva z avtodomom v  bližino plaž in poiščeva parkirišče dovoljeno za avtodome. 
Peš se odpraviva do obale, ki ponuja neverjetno doživetje. 
Tu se vrstijo spektakularne plaže, ki si jih ogledava z ozkih in občasno kar previsnih stez, zarezanih v rdeče čeri in skale. 
Pot teče med Praia de boiao in Praia dos tres irmanos. Peščeni plaži sta bogati s velikimi gmotami skal sredi morja in s čermi obkroženimi rumenimi plažami.

 Območje je 5 km zahodno od mesta. Steza naju vodi strmo v klif, ali pa se strmo spušča proti morju, pogosto pa vodi po večinoma nezavarovanimi robovi pečin, več kot 25 m visoko.
 Treba je biti zelo previden.  V rdečo ilovnato prst so brezštevilne noge obiskovalcev vklesale stopinje, po katerih stopava.
Na vsakem koraku se odpira neverjeten pogled na z morjem in vetrom izklesane oblike skal v morju. 
Na veliko mestih so nastali naravni mostovi in jame.  
Čeri so podobne kalankam, na nekaterih mestih so prav umetelno izklesane. 
Treba se je potruditi, da lahko užiješ vso to lepoto in vsaj nekaj ujameš v svoj objektiv za spomin.
V vseh skalah so nastale globoke jame, ko se je material sesedel.
 Ena je zanimiva, saj ima posebno polico za njen ogled. 
Prehidila sva več kot 3 km in brez predaha uživala to lepoto. 
Sprehod sva zaključila  v restavraciji, ki leži ob manjši prijetno plaži. Kar nekaj obiskovalcev se je predajalo sončnim žarkom in zaplavalo v valove. 
Midva sva si priviščila okusno kosilo, slastnega morskega lista s prilogo in obveznimi olivami s korenčkom za prigrizek pred kosilom.
Vračala sva se po cesti, ker je bilo lažje in krajše in se odpeljala do kampa v  15 km oddaljeni Lagos. Tu bova ostala tri dni, saj pravijo, da je obala tu tudi lepa

 

Ni komentarjev: