petek, 29. marec 2024

Marinha in Benagil obala

Celo noč je deževalo, toliko dežja že dolgo nisva doživela v paketu. Sem že gledala, če Portugalci morda pripravljajo Noetovo barko ;), da se tudi midva vtihotapiva vanjo.

No, jutro je postreglo z sinjim opranim nebom in sonce je priklicalo nasmeh na obraze. Danes sva se odpravila na zahodni del Sedmih visečih dolin od Praja de Marinha do svetilnika.

Z razgledne ploščadi sva se odpravila proti desni. Pot poteka cez drn in strn, malo gor, malo dol, po grapah, platojih, skalah, ki visijo visoko nad morsko gladino – visečih dolinah.  Opisujejo, da je bila  v daljnji preteklosti vsaka viseča dolina povezana z ustjem reke, 

 Sladka in slana voda skupaj sta botrovala oblikovanju izjemnih oblik in vzorcev na tej vec kot 7 km dolgi obali.  Zanimiva kraška pokrajina ponuja izjemne in raznolike formacije skal, ki so jih oblikovale tukajšnje razmere v bližini 

Praia da Marinha, številni krasni oboki, jame, vrtače in plitvine, ki jih neprestano liže ocean.

Sledi plaža Benagli, do katere je možen dostop le s čolni, kot do večine teh plaž, danes pa zaradi visokih valov ni bilo to mogoče.


Sicer plaže na tem območju niso ravno za kopanje zaradi visokih valov.

 Zanimiv je bil dostop do Praia do Carvalho, kamor sva morala skozi tunel, izkopan v mehkem ocenskem apnencu.

Sprehodila sva se po plaži in se umikala burnim visokim valovom, ki so prihajali vse bliže po plaži.


V bližini je v skali morje izdolblo lepo jamo, od koder je bil lep pogled na plažo in morje, ki je bilo danes res bučno in razgibano.  

Pesek je droban, zlatorjav, plaža pa gladka zaradi lizanja valov. 

Platoji so poraščni z grmičevjem in edino evropsko pritlikavo palmo, na robu pa so kamniti in gladki. 

Vse nabrežine se krušijo, na kar pogosto opozarjajo slike na tablah. 


 Nad morjem visijo gole skalne previsne čeri, nezavarovane steze pa prav v bližini roba. 

Ob zloveščem bučanju oceana, razbijanju valov ob skale in pečine in dih jemajočih višinah, se sprehajaš in razmišljaš o neverjetnih lepotah našega planeta.

Veliko je jam, ki sežejo globoko od platoja do morskega nivoja. Najbolj znana in obiskana je jama Benagil, ki je v notranjost dostopna le z morja. 



                  Vzeto s spleta

Danes sva jo občudovala z vrha. Igra morske vode in sončnih źarkov ustvarja mističnost jame. Slike te jame od znotraj so prikazane na panojih v okolici. 


Neverjetno zanimiv je skani kompleks, kjer se je Letaa 1998 vsul del pečine in je danes zanimiv bazen različnih jam in obokov skozi katere močni valovi ustvarjajo pravcati vodomet, podoben gejzirju. 

Hodila sva vse do svetilnika Alfanzina in na poti občudovala mogočne valove in skale, ki jim, kljub svoji krhkosti, kljubujejo.

Če je obala v Lagosu pravljična, skoraj filmska, pa je tukajšna divja in adrenalinska. Vsaka posebej ti prirase k srcu in jo želiš še dolgo obdržati v spominu. 

Kočala sva pohod ob obali v bližnji restavraciji in uživala okusne sardine in solato. 

Vreme je danes zdržalo, bilo je prijetno toplo, kljub severnemu vetru, le nazaj grede sva imela nekaj kapljic dežja. Opravila sva 11 km dolg raziskovalni pohod, od tega skoraj 7 po obali.

Ni komentarjev: