petek, 8. marec 2024

Bufoni de Pria in proti Fozu

Dan 6

Včeraj zvečer sva po kratkem nalivu šla v center mesta Ribadesella, ki je del avtonomni skupnosti Kneževine Asturije v Španiji. Leži ob morju in izlivu reke Sella, pod gorovjem Picos de Europa. Reka je znana kajakaška destinacija..
Ribadesella je rojstni kraj španske kraljice Letizie. Tu govorijo austirski jezik, vse cestne oznake so dvojezične. V bližini je tudi dobro obiskana večja jama.

Opravila sva nakup nekaj hrane za naslednje dni. 

Zbudila sva se v lepo sonćno jutro, čisto primerno za ogled posebnosti te obale, bufoni de Pria.

Odpraviva se v kraj Llames. Parkirava na velikem parkirišč blizu vasice, kar že nakazuje, da je tu v sezoni veliko obiskovalcev.

Peš greva skozi vasico do, za te kraje značilne obale, skalnatih platojev dobrih 30 m nad oceanom. 
Na poti srečava domačina, ki nama v španščini pove, da trenutno bufonov ni, ker je oseka. Dober kilometer iz vasi že zaslišiva značilno bučanje na platoju. Na razlčnih mestih so velike, manjšile in zelo majhne lukenje iz katerih glasno buči in piha. Ko je visoka plima, pa iz njih brizgne pod močnim pritiskom voda. Zanimiv naravni pojav. 
Ko se sprehodiš po tej z ostrimi skalami posejani planoti, doživiš poseben zvočni spektakel bufonov, ki rohnijo in pihajo okrog tebe. Na nevihtni dan je najbrž doživetje strašljivo. 
Vzeto s spleta

To naravno okolje je edinstveno v Evropi in ga je Asturija razglasila za naravni spomenik. 
Občudovala sva ogromne valove, ki so se valili proti pečinam in ustvarjali zračni pritisk v bufonah, ki so se vsakokrat bučno oglasili in pihali. Informacije na tablah prikazujejo, kako bufoni delujejo. 

Bufoni nastanejo zaradi erozije morja in dežja na apnencu, kjer se ustvarijo razpoke in dimniki, ki povezujejo morje s kopnim in skozi katere piha zrak inšpruca voda..  

Ko kantabrijsko morje s svojimi močnimi plimami pokaže svoj bes, valovi silijo v te razpoke. Voda se dvigne skozi ozek kanal ter povzroči značilno žvižganje ali smrčanje, zato tudi ime "luknja za pihanje" (bufon). Vodni curek lahko seže do 20 m visoko.


Prehodila sva bližnji plato in se ustavila ob večini bufonov. 

Ob povratku sva se spustila tudi do bližnje plaže, ki jo je v dolgem jeziku v notranjost ustvarilo morje.

Sprehodiva se po belem pesku plaže, ki jo obdajajo pečine in delta reke Guadamia. Ker je oseka, je kanal suh, ob plimi pa seže voda do 1,5 m. Plaža je dolga okoli 800 m in 80 m široka. Leži pravokotna na obalo,  
Po ogledu bufonov nadaljujeva pot po avtocesti proti kraju Foz.


Oarkirala sva na velikem brezplacnem postajališču ob morju. Sprehodila sva se do mesta v orecej hladnem vetru. 
Na idprtem morju so se ustvarjali val9vi,veter pa je pihal nasproti in ustvarjal efekt konske grive :).

Ni komentarjev: