petek, 15. marec 2024

Nazaré

Dan 13 

Spanje na tem postajališču je bilo prijetno in mirno, saj je bilo slišati le šumenje valov.

Po zajtrku sva se odpravila ptoti kraju Nazaré.

Nazaré je najbolj znan po največjih valovih za deskanje na svetu. Drži svetovni rekord v največjih valovih (24,38m) in privlači deskatjw iz vsega sveta..

Primeri tukajšnjih visokih valov na tej povezavi.

Pojasnjujejo, da geološke značilnosti bližnjega morskega dna ustvarjajo ogromne valove posebej v zimskih mesecih. Tu je največji podvodni kanjon v Evropi, dolg približno 170 kilometrov vzdolž obale in sega 5000 metrov.v globino.

Parkirava se na velikem postajališču nad mestom in se peš odpraviva po ulicah do obale. Je oblačno in rahlo prši. 

Do mesta se sicer lahko peleš z vzpenjaćo, a je bila danes v popravilu, zato sva se počasi peš spustila po strmi poti navzol.

Z vrha je prekrasen razgled na dolgo peščeno plažo, na veliko mesto z ravnimi ozkimi ulicami, ki tečejo po pobočju navzgor pravokotno na glavno cesto ob obali. 

Včasih je bila tu le majhna ribiška vasica, sedaj pa se je razvila v pravo mesto podobno ostalim mestom, ki jih krasijo bele hiše z opečnatimi strehami.

Najprej sva v mestu kupila pri Vodafonu podatke za internet za 15 dni (neomejeni podatki, le časovna omejitev) za 20 €.

Nato sva se odpravila proti klifu s svetilnikom in zalivu imenovanem Severna plaža. Na ulici naletiva na Polono in Toneta, ki sta danes tudi izbrala Nazarê za obisk. Kakšno veselo naključje.

Povzpneva se nazaj na vzpetino od koder so res lepi razgledi na pečino s svetilnikom.
Na trgu na vrhu vzpetine je pestra ponudba sladkarij, ki jih prodajajo domačinke oblečene v tipična do kolen kratka nabrana pisana krila. 
Ko jo fotografiram, želi, da nekaj kupim ;). Nato se odpraviva po urejenem obzidju proti pečini s svetilnikom. 

Vreme se je izboljšalo, pokukalo je celo sonce, sicer pa je zrak topel in vlažen. Oblaki se tu hitro pripodijo z oceana in visijo nizko nad zemljo. 
.
Svetilnik stoji na rtu pečine,  pred njim je velik portal, ki obeležuje kraj z najvišjimi valovi. 


Skupaj s kar številnimi obiskovalci občudujeva lepe peščene obale in razigrane valove, ki butajo v skale in plaže.
Morje je danes precej mirno, ker je bila ravno oseka, a so se ob prihodu plime že ustvarjali večji in dolgi valovi ob peščeni obali.

Vrneva se na parkirišče in se odpraviva naprej proti 

Penichu, raju za deskarje južno od Nazaréja. 
Okolica je zelo peščena in vanjo je pistavljeno  veliko makadamsko parkirišče za vse ljubitelje deskanja. Tudi danes je tu veliko deskarjev v vodi in na suhem. 

Do obale vodi posebej opremljena pot za vozila in krajša za obiskovalce. Tu je tudi manjša lesena restavracija.
Vzdolž obale se oblikujejo različni valovi, na katerih bolj ali manj uspešno jahajo srfarji. 

Pot nadaljujeva proti Siveiri, kjer bova prespala. Voziva se po lokalni ožji cesti, ki se vzpenha in strmo spušča v gričevnati pokrajini mimo številnih manjßih naselij.

V priobalnem pasu so mesta urejena z lepimi hišami, pročelji, zanimivimi detajli, na pideželju pa so hiše starejše, skromnejše in vsa ekektrična napeljava je še na drogovih. Stevilne žice se prepletajo nad cesto in hišami.

Parkirava v bližini morja.


Ni komentarjev: