sreda, 20. marec 2024

Do Portimaa

Dan 18

Proti jutru so se okrepili valovi, ki so močno bučali. Sicer pa je tu okolica mirna, malo naselij in mali prometa
Od danes naprej bova nekaj dni preživela v pokrajini Algarve.

Pravijo, da ime Algarve izvira iz Gharb Al-Andalus ali samo Al-Gharb (arabsko "Zahod"), ime, ki so ga muslimani Iberije dali regiji zahodno od Andaluzije.
Algarve, najjužnejša regija Portugalske, slovi po peščenih in slikovitih atlantskih plažah, ki gredo v korak s popularnimi središči za golf. Statistika kaže, da imajo tu 300 sončnih dni na leto.
Značilna razglednica so od nekdaj tipične bele ribiške vasice na nizkih gričih, ki se spogledujejo s peščenimi zalivi.
Tem vasicam pa dandanes jemljejo veličino v predelu obale med Lagosom in Farom neštete vile, hoteli, bari in restavracije. 

Že na prvih postankih sva se prepričala, da to področje opravičuje sloves čudovitih skalnatih pečin, ki objemajo obalo in osupljiivih peščenih plaž z nepogrešljivimi ugodnimi valovi za deskarje Ocean nikoli ne miruje, pljuska in se peni.
Ustaviva se na najbolj jugozahodni točki celinke Evrope, ko sva najdlje od doma, na rtu Cabo de São Vicente.
Bolj daleč od doma na tej celini ne bi mogla iti, zagotovo. Od tu se nama bodo km do doma le še manjšali ;).
Za Cabo de São Vicente je značilna zelo lepa in divja pokrajina s posebej razgibano skalnato obalo in platoji, ki segajo v ocean.
 Pečine rta gledajo na Atlantski ocean in segajo do višine 75 metrov nad vodo.

 Več različnih redkih ptic leta okoli in gnezdi med pečinami. 

Pogled v globino, kjer ocean udarja v čeri, je magičen in strahljiv, saj na robu skal ni ograje. Tu se je zgodilo že kar nekaj smrtnih nesreč.
Sprehodiva se po planoti, da si svetilnik na rtu ovekovečiva z najlepšega zornega kota. Narediva obvezen sebek.
Po ogledu najjugozahidnejše točke, se odpraviva po strmih stopnicah do lepe plaže, kjer je na valovih uživalo veliko deskarjev 
Sezula sem se in bosa zakorakala v penečo se morje, ki je obračalo mivko in mi masiralo stopala. Kako neverjetno hitro se približa val in zalije del plaže, če nisi previden, si kmalu moker.
Lep primerek keramike, ki prikazuje São Vicente na trgovini s spominki. Tu sva kupila magnetek in certifikat o najjugozahodni točki. Ogledava si bogato kolekcijo nagačenih trofej.
Čas je da se odpeljeva do Portimaa, kjer bova prespala.

Ni komentarjev: