četrtek, 20. april 2023

Sanremo

Dan  30 - Sanremo

Dopoldne sva zapustila postajališče v Sospelu in se po drugi poti odpravila proti Italiji. Cesta je bila mestoma ožja in polna serpentin na poti navzdol, a na srečo je bilo zelo malo prometa.
 Po dobri uri vožnje, zaradi ožje ceste navzdol in v dolini ob obali pri Ventimiglii zaradi gostega počasnega prometa, sva prispela na postajališče v Sanremu. 
Bilo je že skoraj popolnjeno, ko sva parkirlrala najin potujoči domek, ostalo je le še par prostih mest. 
Dan je bil sončen, pihal je rahel severni veter. Čeprav so na tem območju na stari trasi železnice uredili široko kolesarsko pot, ki pelje 25 km iz Sanrema do Mentona v Franciji in 25 km na drugo stran do Imperie, se tokrat nisva odločila za kolesarjenje. 
Peš sva se odpravila na ogled mesta Sanremo. 
Sanremo je obmorsko mesto v severozahodni Italiji. Zanj so značilne zelene površine parkov, številne palme vseh vrst, ki se bohotijo ob obali in starodavni oljčni nasadi na pobočju za mestom. 
V mestu je poskrbljeno z različnimi cvetličnimi aranžmaji.

San Remo ima najpomembnejši cvetlični trg v Italiji in izvaža cvetje v celinsko Evropo.  Gojijo še oljke in limone.  
Sprehodiva se po kolesarskopešpoti do centra mesta. Najprej sva se ustavila pri elegantni stavbi v slogu art nouveau uveljavljena igralnica Casinò di Sanremo.
Pot sva nadaljevala po široki in dolgi ulici, namenjeni le pešcem. Visoke moderne meščanske stavbe na obeh straneh ulice gostijo v pritličnih prostorih butike in trgovine prestižnih blagovnih znamk. 
Proti koncu ulice stoji slavna stavba Teatro Ariston, kjer poteka večdnevni Glasbeni festival Sanremo, pevsko tekmovanje, ki poteka vsako leto v mestu od leta 1951 in je eden največjih dogodkov v italijanski popularni kulturi. 
Stavba v realnosti nima magičnega izgleda, kot ga prikažejo po TV, ko tu poteka festival. 
Na ulici so v tlak postavili obeležje slavnih, imena zmagovalcev, pesmi in letnice. 
Potepanje naju je zlakotnilo, zato sva se po ogledu fontane dello Zampillo, odpravila na pico v restavracijo ob marini.
 Sledil je le še sprehod po lepi s palmami in cvetjem bogati promenadi. 
Opazila sva zanimivo stavbo s petimi barvitimi kupolami. Šla sva si jo ogledati in ugotovila, da je to pravoslavna Ruska cerkev. 

Pot sva nadaljevala proti pistajališču ob pogledu na panoramski pogled na mesto, obalo in modro Ligursko morje.
 
Poslovila sva se od cvetličnega mesta in se odpravila do naslednhega pistajališča v Ovadi, kjer bova prespala. 
Vozila sva se po avtocesti "cvetja", ali "strada dei fiori", ki teče po brezštevilnih mostovih in skozi neštete predore. Na gričih na obeh straneh ceste opaziš številne tople grede, kjer zaradi blage klime skozi vse leto, gojijo različne redke vrste cvetja in tropskih rastlin

Ni komentarjev: