nedelja, 2. april 2023

San Sebastian

Dan 13 - San Sebastian

Celo noč je pihal veter in izmenično padal dež. Nama je vsaj spral prah,  ki se je nabral v polpuščavi. ;)

San Sebastian s ptičje perspektive

Zaradi vremenske napovedi sva se odločila spustiti mesto Pamplona in se odpravila kar proti oceanu.

Pamplona je glavno mesto province Navara v severni Španiji. Znana je po teku drznih tekačev pred biki in po postaji na romarski poti Camino de Santiago. No, bo treba še enkrat v te kraje, da jo obiščeva.

Večina poti je deževalo, a na srečo je nedelja in zelo malo prometa, tako je vožnja mirna in udobna. Bojan uživa v vožnji, sama pa opazujem okolico, fotografiram ali pa delam vaje iz francoščine.

Malo pred prihodom v St. Sebastian sva se peljala mimo hude prometne nesreče. Kamijon je v plamenih ležal obrnjen preko cestisča na nasprtnem vozišču avtoceste. Človek postane kar bolj pazljiv pri vožnji, ko vidi kaj takega.

V zgodnjem popoldnevu sva prispela do postajališča v San Sebastianu, ki je bilo že skoraj polno zasedeno. Cena 3,30 na dan. Dobila sva dober prostor in si pripravila okusno kosilo, zelenjavno juho, ravioli  'al pesto' in seveda najino solato.

Medtem se je oblačnost malo raztegnila, zato sva se odpravila na ogled v mesto, ki je čisto v bližini. 

zelo lep mural na poti do zaliva

Seveda naju je za prvi ogled pritegnil mestni oceanski zaliv z otočkom Sv. Clara.

Mesto ima prelepo promenado, ki objema notranji del zaliva, ob zlatopeščeni plaži, dolga je več kot 2 km. Del promenade ima spodaj arkadno sprehajališče v primeru slabega vremena.

Prav gotovo je ta promenada zelo obiskana. Danes, v nedeljo pa je na njej še posebej veliko sprehajalcev. 

Poslušava klepete  mimoidočih Špancev, ki so pregovorno glasni in govorijo zelo hitro. Meni zveni njihov jezik zelo zeli prijetno in spevno.

Morje je zaradi vetra precej razburkano, kar je pritegnilo večje število srfarjev. Hodiva po promenadi najprej proti južnemu koncu, ki leži proti odprtemu morju. Tu je stopničasti prostor za občudovanje valov in zaliva.

Valovi so se zaletavali ob betonsko obalo in pršili morsko vodo daleč naokrog. Vsi smo bili toplo oblečeni s piveznjenimi kapucami ali kapami, saj je bil zrak precej svež.

Ko je posijalo sonce in se je zvedrilo, sva se pridružila množici sprehajalcev na poti proti drugemu delu zaliva. 


Naredila sva veliko posnetkov in načrtovala jutrišnji dan, ko si bova mesto pogledala tudi od 'znotraj'.


Pa še nekaj malega o mestu samem. Donostia, kot se imenuje to mesto v baskovščini, ali San Sebastian je mesto in občina v baskovski avtonomni skupnosti v Španiji, v katerem živi približno 400.00 ljudi. 

Obala mesta je ovalna, krasita jo še otoček Sv. Clara in hrib Monte Urgull s kipom Sagrado Corason in se nahaja v Biskajskem zalivu.

V več lot dveh urah sva prehodila kot 11 km in se pod noč vrnila v avtodom.
Jutri naju čaka raziskovanje mesta. 

Ni komentarjev: