sreda, 5. april 2023

Padirac

Dan 16 - Padirac 

Zbudiva se v lepo, sončno vreme, a ocean je danes zlovešče razburkan. Butanje valov sva slišala tudi ponoči. Zjutraj sva še zadnjič šla na obalo občudovat čarobno moč morja, ko razburka ogromno količino vode in z visokimi valovi buta v skale in melje peščene plaže. Kar čutis nekakšno strahospoštovanje do narave. 

Naše postajališče v Biarritzu se je zapolnilo že pozno popoldne in kar nekaj avtodomov je moralo iskati drugo postajallišče. Zanimivo za letni čas. Ocenjujeva, da je v tem delu Francije in Španije kar dobro poskrbljeno s postajališči za avtodome. Večina so postavljena ob večjih parkiriščih, nekatera so brezplačna, druga pa imajo manjšo pristojbino.
              (aplikacija Park4night)
Pri takih potovanjih je zelo priporočljivo imeti aplikacijo Park4night, saj ima uporabne podatke o možnostih prenočevanja, o brezplačnih in plačljivih postajališčih za avtodome, kampih in parkiriščih po Evropi. 

Poleg tega so tam tudi dodatne informacije in najnovejša mnenja uporabnikov, ki pridejo zelo prav pri odločitvah o postankih. Aplikacija omogoča aktiviranje poti preko Google map-a ali drugih programov za navigacijo. 

Danes nadaljujeva potovanje proti motranjosti države, dobrih 370 km stran. 

Odločila sva se peljati po lokalni cesti in ne avtocesti, saj tako lepše doživiš okolico.   
V začetku voziva po hitri cesti, nato pa po regionalni, ki teče kilometre in kilometre v ravni črti po gozdnatem  področju. Tu ni naselij ali samotnih hiš daleč naokoli. 
Sledi bolj poljedeljsko valovita pokrajina s številnimi nasadi bujno cvetočih češenj, polj z žiti in oljne repice, ki se v soncu sveti kot zlato. 
Ravninska pokrajina  se počasi spreminja v gričevnato z naselji na gričih.
Po kar nekaj urah vožnje se pred nama odpre obsežna kraška planota, ki z vegetacijo in kamnitimi ogradami spominja na naš kras. 
Cesta je tu nekoliko ožja, a še vedno lepo prevozna.  Končno le zagledava manjšo vasico z imenom Padirac in v bližini je sredi planjave brezplačno postajališče. Parkirava in se pridruživa še trem avtokampom.

Jutri pa naju čaka zanimiv obisk lokalne posebnosti

Ni komentarjev: