sobota, 8. april 2023

Le Palais ideal, Hauterives

Dan 18 - Le Palais idéal, Hauterives

Hauterives je majhno pretežno  podeželsko mestece, ki je postalo svetovno znano po 'Le Palais ideal', idealni palači, ki jo je sezidal in oblikoval poštar Cheval.
Ferdinand Cheval, ki mu pravijo poštar Cheval, se je izučil za peka in ko je bil star 31 let, je postal poštar v tem mestu.
Pričevanja pravijo, da je nekega dne na svojem 43 km dolgem poštarskem obhodu naletel na zanimivo oblikovano gmoto erodiranega starega kamna. Pobral ga je in prav ta kamnita tvorba je v njem zbudila ustvarjalca. Odločil se je na svojem vrtu postaviti palačo, spomenik za svojo družino kot popolni samouk. 
Tako je 33 let vsak večer, ko se je vrnil z dela, počasi gradil svojo Le Palais idéal ("Idealna palača"). Ves material za gradnjo je nabiral v okolici in ga prevažal v samokolnici.
Nastala je torej palača visoka približno 10,5 metra. Kot samouk si je najprej izrisal načrt in nato dodajal različne elemente. 

Palača se deli na 4 dele fasade ( vzhodno, južno, zahodno in severno), teraso in galerijo.
Na vzhodni fasadi, kjer je začel z deli, je Vir življenja, ki ga varujeta lev in pes. Tu so trije velikani poimenovani po Vercingétorixu, Arhimedu in Juliju Cezarju.
 Tu je naredil tudi grobnico, kjer naj bi bil pokopan, a zakonodaja takrat tega ni dopuščala.
Na južni fasadi je postavil vse, kar mu je bilo ljubo. Tu je mineralno drevo s pticami.
Na zahodni fasadi je upodobil stile različnih kultur, religij, ki so v sožitju. Tu je zapisal tudi svoje ime na stebrih.

Na severni fasadi je zaključil svojo stvaritev z viškom bogate ustvarjalnosti. Različne živali živijo pod budnim očesom Adama in Eve. To je zgodba o življenju in smrti.
Na terasi je postavil svoj sloviti poseben kamen na vidno mesto. Do terase vodijo 3 različna stopnišča. 
Galerija, obokan hodnik, je opremljena z lepo izdelanim lestencem obloženim.s kamenčki in školjkami, na stenah pa so zapisani citati o njegovem življenju, delu in sanjah. 

Njegov napomembnejši stavek, ki ga je vpisal na steno, je "1879-1912 10.000 dni, 93.000 ur, 33 let boja. Naj poskusijo tisti, ki mislijo, da so lahko boljši."

Palača je mešanica različnih stilov, pripada slogu naivne umernosti. Navdih je iskal v naravi med opravljanjem poklica, v številnih revijah in razglednicah, ki jih je dostavljal krajanom. Številni svetovno znani umetniki so ga proučevali, spoštovali in doprinesli k njegovemu slovesu.
Bojan v stilu poštarja Chevala, (kip v parku)
Umrl je star 88 let, preživel je vse svoje otroke in dve ženi. O njem je posnet tudi film Neverjetna zgodba poštarja Ferdinanda, ki sva si ga pred kratkim slučajno ogledala na TV.
Pa še ena v Pahorjevem slogu ;)

Kar nisva se mogla nagledati vseh podrobnosti te idealne palače in nisva bila sama. Nabralo se je veliko obiskovalcev. Pravijo, da palačo obišče vsako leto 300.000 obiskovalcev. Prvi so jo obiskali še za časa njegovega zivljenja. 
Na koncu sva si ogledala še grobnico na 1 km oddaljenem pokopališču, ki jo je gradil na isti način celih 8 let. V njej so pokopani on in vsi njegovi.

Po ogledu sva nadaljevala potovanje proti Mount Ventoux-u. Tu je skoraj polno postajališče, a še vedno najdeva tudi midva prostor.
Sprehodiva se v vasico, kjer je ravno dan lokalnih proizvodov. Mesto je polno turistov z nama vred.
V ozadju je najina jutltrijšnja destinacija.


Ni komentarjev: