sreda, 12. april 2023

Kanjon Verdon

Dan 22 - Kanjon Vedon

Dopoldne se najprej odpraviva ob obali akumulacijskega jezera Lac Saint-Croix živo turkizne barve reke Verdon. 
Obala je lepa oker peščena in ima veliko majhnih peščenih zalivčkov. V bližini našega kampa so izposojevalnice električnih čolnov, bencinski niso dovoljeni, pedolinov, jadrnic in drugih manjših plovil.

Že dopoldne so se na jezero odpravljali prvi suparji in nekaj kanujev. Je lep topel sončen dan, čisto primeren za take podvige. 
Po kosilu se s Hondo odpraviva proti mestu Moustiers-Saint-Marie, ki leži v bližini kanjona. 
Voziva se po planoti posejani z občudovanja vrednimi nasadi sivke, ki rastejo za kontrast v živo oranžni zemlji. 

Po dobrih 20 km že vidiva v daljavi mestece stisnjeno pod skalne pečine okoliških gora. Premisliva si in danes raje odpeljeva proti kanjonu Verdon, saj je dan primeren za ogled te naravne lepote. Mestece bova obiskala jutri, ko bova opravila še kaj drugega v neni okolici. 

Pot v kanjon se počasi dviga, cesta je ozka, polna ovinkov in vedno bolj vklesana v skale.  
Kar na nekaj točkah imava krasen razgled na celotno jezero in konec kanjona, kjer se reka izteka v jezero. 
Opazujeva skupino čolničkov, ki veslajo po reki navzgor in se odločiva, da se naslednje dneve tudi midva lotiva tega izziva. 
 Ko sva ba višini 1030 mnm, dospeva do vasice La Palud sur Verdon, kjer je že veliko obiskovalcev. Eni se vračajo v dolino, drugi se šele odpravljajo proti kanjonu. Tu je na steni hiše freska, ki prikazuje kanjon v preteklisti.

Nadaljujeva po krožni poti do kanjona, ki se počasi dviga višje in še višje (do 1300 mnm). 
Po nekaj kilometrih prideva do prve razgledne točke, te so postavljene na obronku vsakega ovinka, ko se dvigamo proti vrhu. Tu smo opazovali  sedem velkih svetlorjavih ujed, ki so pod nami krožile v kanjonu.
Vsaka razgledna točka je posebna in odkriva del tega zares prekrasnega in adrenalinkega sveta.
Ah, oh, wow, so vzkliki, ki spremljajo uživanje ob neverjetnih, včasih kar strašljivih razgledih. 
Nekatere razgledne točke celo visijo nad kanjonom in ob pogledu navzdol se ti kar zvrti v glavi. 
Na obeh straneh kanjona se dvigajo visoke strme, gladke  skale, ki vabijo alpiniste in plezalce, da jih premagajo. In ni jih malo, vseh starosti, polnih drznosti in z rdečico in ponosnim nasmehom, ko prilezejo na vrh. 
Največji kanjon v Evropi ponuja obiskovalcem enkratno in veličastno pokrajino. 
Ta drobna reka Verdon je skozi tisočletja izkopala izjemen kanjon, ki ga lahko občudujemo danes. Ime je dobila po svoji turkizno-zeleni barvi, ki je ena od prepoznavnih značilnosti reke.
 Kanjon Verdon je visok med 250 in 700 metri, reka je dolga 25 km. 
Kanjon je zelo priljubljen med turisti, ki se lahko zapeljejo po v skalo vsekani poti nad kanjonom, najamejo kajake za potovanje po reki, se odpravijo na pohod ali pa skačejo s padali. 
Več sto metrov visoke apnenčaste stene privabljajo številne plezalce, da se preizkusijo na od 20 do 400 m visokih stenah.  
Danes sva polna vtisov o tej izjemno lepi naravni pokrajini. Matjaž, ti bi tu zelo užival :). 
 
Pred kratkim sva obiskala kanjon reke Tare v Črni Gori, a Verdon je v primerjavi z njim resnično pravi kanjon z visokimi strmimi, golimi stenami in veliko razglednimi točkami.

Prevozila sva dobrih 100 km, kar nekaj visoko nad sotesko s do 0,5 m visoko ograjo, ki je na mnogih delih sploh ni, in pod noč zadovoljna končala najin izziv. 

Ni komentarjev: