nedelja, 25. september 2022

Ulcinj

Jutro na Adi Bojani je precej sveže in vlažno, a je jasno in sonček bo kmalu pogrel zrak in nas. 


Ada Bojana je otok v občini Ulcinj.  Ime Ada v srbohrvaščini pomeni rečni otok.  Otok je ustvarjila delta reke Bojane.  Nahaja se na najjužnejšem koncu Črne gore. Reka Bojana loči Ulcinj od Pulaja in Velipojë v Albaniji.


Otok je znan po FKK kampu, plaži in počitniškem naselju vzdolž obale. Zgleda, da je doživel boljše čase, sedaj pa ni ravno lepo urejen. 


Plaža je dolga s temnosivo mivko. Dostop do nje imajo le nudisti, kar opozarjajo znaki pred njo. Kamp ni prav velik in večina je na odprtem, le ob robu so drevesa. Sanitarje pa me spominjajo na čase kasarn v JLA. Sicer pa so čiste in tudi topla voda je za tuširanje.


Danes se odpraviva v mesto Ulcinj, ki je le nekaj kilometrov stran. Prometa na cesti  ni veliko, zato je vožnja s skuterjem kar prijetna

Vmes se ustaviva pri novi cerkvici. Duhovnik nama prijazno pove, da predstavlja ladjo. 

Ulcinj me spominja na stare čase, ko sva s prijateljico Maričico tu preživeli nekaj poletnih dni. Prav zanima me, ali je najin hotel s takrat 5. zvezdicami ( midve sva seveda bivali le v njegovi depandansi) še vedno tam in kako zgleda danes po skoraj 50. letih. 


Ulcinj (alb. Ulqin ali Ulqini, italijansko Dulcigno) je najjužnejše mesto na črnogorski obali Jadrana.  V bližini mesta se začne največja jadranska plaža, ki je dolga približno 13 kilometrov.

Kot pove wikipedija, je prebivalstvo tu večinoma albansko, zato so tu vsi napisi dvojezični. 


Ko se sprehodiva po centru in starem delu mesta, ki vodi v zaliv, zaslišiva glasno molitev, ki je preplavila mesto iz bližnje mošeje. 


Zanimivo vzdušje. Ko se povzpeva v utrdbo nad mestom, si ogledava citadelo, staro mesto in uživava v pogledu na mesto in zaliv. Nad množico hiš se dvigajo vsaj trije minareti. 


Na plaži je kar nekaj kopalcev. Iščeva prej omenjeni hotel, ne spomnim se imena, vem pa, da je v bližini "plaža za žene" in tako najdeva hotel Albatros. Še vedno je na svojem mestu na pečini, le bleščeč ni več tako kot v preteklosti. Konkurenco mu delajo sosednji sodobni hoteli. 


Plaži pod hotelom sta še vedno enaki, le da je tista, ki ni FKK, sedaj lepo cementirana. 


V najinem času so bile tam le skale in stene. 

Lepi spomini.

Pa še zanimivost o Ulcinju iz wikipedije:


Slavnemu španskemu pisatelju Miguelu de Cervantesu je bilo baje všeč suženjstvo ulcinjskih piratov in pravijo, da je njegovo največje delo Don Kihot pravzaprav navdihnilo suženjstvo v tem delu Jadrana.  Kot trdijo mnogi poznavalci njegovega življenja, je bila lepa Dulcineja prepoznana kot Ulcinjčanka (Dulcigno - Ulcinj).

Kdo bi si mislil, da so bila jadranska mesta znana po precej krutih piratih. V vsakem obmorskem mestu srečava kakšno tako obeležje. 

Ko se vrneva v kamp, greva na plažo, seveda v kopalkah, saj ni več sezona, je pa tudi hladnejši zrak večina obiskovalcev odel v oblačila.  Bojan, s3veda v kopalkah,  kurajžno zaplava, jaz pa si na suhem  ogrnem jopico. Vleče hladen piš. 

Ni komentarjev: