nedelja, 18. september 2022

Omiš in izliv Cetine

Danes se nama obeta lep sončen in malo hladnejši dan. Po zajtrku se peš odpraviva do centra mesta Omiš.

Prečkava reko Cetina in ob levem bregu vidiva veliko turističnih čolnov. Na poti naju ustavi delavka turistične agencije in nama ponudi izlet s čolnom po kanjonu reke Cetinea za polovično ceno. Sprva sva imela drugačne načrte, a ko nama je predstavila izlet sva se odločila in že čez nekaj minut sva sedela skupaj z nekaj turisti v čolnu na poti po kanjonu. 

Reka je bistra in mirno teče proti morju skozi globok, strm kanjon. Vstop v kanjon je precej atraktiven, saj na obeh straneh stojita skalnata grebena. Reka privablja v zgornjem toku na brzicah raftarje in kajakaše, v spodnjem pa turistične čolne, kanuje in celo en sup smo srečali na poti. 


Ko vstopimo v kanjon, se nad nami pne polovica mostu za novo obvoznico. Okolje za vhodom se spremeni. Reko obdaja bujno zelenje dreves, ob bregovih pa rastejo visoke trave in vodne rastline. Tu in tam so tudi večji ali manjši travnati otočki. Na obeh straneh se dvigajo visoki skalnati vrhovi gora. Na enem izmed ovinkov so postavili 10 zipline vrvi čez reko. Posebno doživetje za adrenalinske odvisnike. Prav nič morska tema takoj za ovinkom.

Peljemo se skoraj 6 km po toku navzgor in se, ko se rečna struga zniža, ustavimo za pol ure v znani restavraciji ob bregu, ki leži pred brzicami.

Na poti nazaj srečujemo številne turistične čolne. Izlet je trajal dobri dve uri.

Ker je bil čas kosila, se odpraviva v center mesta in naročiva ribji krožnik. Okusno.

Po kosilu naju čaka raziskovanje mesta Omiš, ki naju je prijetno presenetilo. Če se pelješ mimo tega mesta le v tranzitu, si ne predstavljaš, kaj se skriva za hišami, ki stojijo ob cesti. Za pročelji hiš je namreč center starega mesta, to je kamnito tlakovana dolga in ozka ulica, sicer dovolj široka, da nudi prostor številnim restavracijam na obeh straneh ulice. 

Nad kamnitimi hišami, ki so vpete v skalnati greben, visijo sive skalne stene.


Wikipedija pravi, da je bil Omiš zloglasno gusarsko gnezdo. Dokazi o burni zgodovini so vidni na vsakem koraku. 


Starodavno mesto Omiš, cerkve in trdnjave, ki ga obdajajo, so nemi kamniti opomniki o moči zloglasnih omiških gusarjev.

Eden takih je Mirabel, omiški kaštel, do katerega prideš po lepih a ozkih in strmih stopnicah. 

Urejen je kot zanimiva razgledna točka, do katere se moraš potruditi po stopnicah in železnih lestvah. Poplačan si s prekrasnim razgledom na mesto, zaliv, skalnate grebene, ki štrlijo iz morja, bližnjo obalo in otok Brač. Kar ne moreš se odtrgati od teh lepot narave. Težko je v objektiv ujeti vse našteto. 

Polna vtisov sva odšla v kamp po skuter in se odpravila najprej po cesti, ki teče po pobočju skalnatega hriba na desnem bregu reke Cetine. Občudovala sva pogled na Omiš, kanjon reke in okoliške vrhove.

Nato sva odšla še na pobočje nad mestom Omiš, pod skalnati vrh, kjer stoji stara trdnjava. 


Tu lahko objameš s pogledom celotno širino zaliva in obalo na desni in levi. Res nepozabno doživetje.


Zaključila sva na plaži in na pomolu ob njej. Dodala sva še en nov biserček v najino ogrlico doživetij.   

Ni komentarjev: