sobota, 17. september 2022

Ttrogir

V okolici Trogirja je nekaj kampov, a so vsi oddaljeni od starega mestnega jedra. Poskusila sva v najbližjem od njih, žal je bil poln. Odpravila sva se do naslednjega, ki leži na otoku Čiovo in po naključju prišla do velikega parkirišča, nad parkiriščem marine. 
Parkirišče je precej prostorno in odmaknjeno. Povprašala sva, če se sme tu prenočevati, pojasnili so nama, da je to parkirišče v lasti nekega podjetja in da najbrž nihče ne bo težil. 

Parkirala sva in kmalu dobila tudi soseda, francoski par v avtodomu. Parkirišče je bilo mirno, če izuzameva letala, ki so nad nami v nizkem letu letela proti bližnjemu splitskemu letališču. 

Danes je lep sončen dan, toplo je,  a tudi zelo soparno. Še dobro, da vleče prijeten hladnejši veter.
Dopoldne se odpraviva na ogled starega mestnega jedra Trogirja, ki leži na majhnem otočku. 
Povezan je s kopnim in bližnjim otokom Čiovo z dvema mostovoma.
Staro mestno jedro je tipično morsko mestece z ozkimi kamnitimi uličicami, ki vodijo po celotnem otoku. Slikovito je obzidje in promenada s palmami.
Stavbe so  mešanica renesančnih, baročnih in romanskih zgradb, iz daljave pa so lepo vidni številni cerkveni zvoniki. 
Sprehod po ulicah in trgih je prijeten, saj na vsakem koraku najdeš kakšen zanimiv motiv za slikanje. Preseneča veliko število turistov, kljub skoraj zakjučeni sezoni. 

Po ogledu mestnega jedra, se odpraviva po otoku Čiovo do kampa Labadusa na zahodni obali otoka. 
Na poti vidiva urejene manjše plaže, a cesta je ozka in na njej je veliko prometa. Dostop do kampa je po precej ozki cesti, kjer je srečevanje oteženo.

Kamp Labadusa je velik in za ta čas kar zaseden. Veliko je avtodomov za razliko od prejšnjih let. Ustaviva se na parkirišču pred kampom in se idpraviva na sprehod ob obali. 

Pripraviva kosilo in nadaljujeva pot do kampa Lisičina v bližini izliva reke Cetina, kjer bova naslednha dva dni malo raziskovala okolico. 

  

Ni komentarjev: