četrtek, 22. september 2022

Dubrovnik

Po dolgih letih se spet vračam v Dubrovnik, ki je bil naša maturantska destinacija. Lepi spomini in še lepša mladost. 

Že pogled na staro mestno jedro razkrije, da je Dubrovnik starodavno mesto, ki so mu včasih rekli Ragusa. Zaradi svoje slikovitosti in starodavnih utrdb in zgradb je tudi prava velika dama filmskega sveta. Tu so snemali Igre prestolov, Vojno zvezd, in še marsikaj.

Zaradi bogate zgodovine, kulture, arhitekture in slikovite pokrajine privablja svetovne turiste.  Staro mestno jedro je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine in je polno zgodovinskih znamenitosti, kot sta Dubrovniško obzidje in Kneževa palača. Je prav gotovo eno najbolj fotografiranih mest na Hrvaškem. 


Stato mestno jedro ima idealno lokacijo, saj ga s treh strani obliva modri Jadran. S skoraj 2 km dolgim masovnim obrambnim obzidjem ponuja obiskovalcem svojevrsten slikovit sprehod okoli mestnega jedra z lepimi razgledi.


V dopoldanskih urah sva se s skuterjem odpeljala do parkirišča ob obzidju in se spustila po ozki strmi ulici proti Stradunu. 


Vsepovsod mrgoli turistov, ni čudno, da so v letu 2016 našteli kar 1 milijon turistov. Obiščejo ga tudi pomembneži kot papež, pa Agatha Cristie, saj velja za najbolj slikovito mesto na dalmatinski obali, pravijo mu "biser Jadrana". 


Pomešava se med množico na Stradunu in slikava zgodovinske stavbe. 


Nato se odpraviva na obzidje. Imava srečo z vremenom, saj je sončno, le svež veter vleče tu in tam. Sprehod po morskih utrdbah, ki so varovale mesto pred vsiljivci, je posebej na južnem delu lep, saj se debele stene obzidja in utrdb dvigajo neposredno iz morja. 


Obzidje je razgibano in ima številne razgledne točke, kje se kar načakaš, da narediš dober posnetek. 


Vzela sva si čas za obhod, ki je trajal skoraj dve uri. Med potjo sva prisluhnila številnim vodičem, ki so skupinam razlagali zgodovino mesta in pomen utrdb in stavb. Med drugim sva ujela razlago, da so dve stavbi v mestu, imenovani lazaret, uporablhali za karanteno, eden za tovor, eden za ljudi, kjer so morali počakati določen čas, da so se izognili boleznim, ki bi jih s seboj prinesli tujci in tovor.


Ko sva sestopila z obzidja, sva se sprehodila še po ozkih prečnih ulicah, kjer na vsakem koraku poskrbijo za lačne in žejne obiskovalce z lokalno hrano. 


Tudi midva sva bila med njimi. 


Po kosilu sva se odpravila še na bližnji hrib Srđ nad Dubrovnikom. Visok je 412 metrov.  Na njegovem vrhu je velik bel kamniti križ in Fort Imperial, obrambna struktura, ki so jo zgradili Francozi leta 1810 med Napoleonovimi vojnami.


Danes je to točka, ki nudi enkraten pogled na stari in novi del Dubrovnika z otokom Lokrum. Do vrha pelje gondola in asfaltirana cesta.


Pozno popoldne pa sva si ne daleč proč ogledala še Omblo, najkrajšo reko na Hrvaškem. Izvira iz skalnatega pogorja in se izliva po dobrem kometru v morje. 


Ni komentarjev: