ponedeljek, 19. september 2022

Imotski jezeri

Po zajtrku sva se odpeljala proti Makarski. To je najin naslednji postanek. Na poti sva naredila manjši obvoz. Želiva si ogledati zanimivosti v bližini mesteca Imotski. Izbereva pot, ki je pelje skozi 4,8 km dolgi predor pod pogorjem Biokovo. 
Za predorom se cesta precej dviga in nato spušča proti dolini. Že od daleč opaziva na nasprotnem bregu mestece in ob njem obrisa dveh velikih jam. 
To sta Modro in Rdeče jezero, znani turistični atrakciji Imotske regije na jugu Hrvaške, blizu meje z Bosno in Hercegovino. Pogled s ptičje perspektive vzet z interneta. Kot dve mačji očesi.
Zanimivi kraški jezeri poimenujejo tudi kot "biseri narave". Modro jezero leži čisto na robu mesta Imotski. Rdeče jezero pa je oddaljeno le dober kilometer stran. V bližini je še nekaj drugih manjših jezer.

Ta dva bisera sva se odločila ogledati danes. Najprej sva šla na obrobje mesta. Ulica se konča na robu, kjer se je v preteklosti sesedel strop podzemne jame in ustvaril globoko jamo, danes Modro jezero. Na dnu se v času večjega dežja nabere voda, ki lahko sega tudi 45 m visoko in je modre barve, zato je tudi dobilo tako ime. V Modrem jezeru sicer lahko voda sega do 90 metrov, rekordni vodostaj pa je presegel 140 metrov.
Tokrat je zaradi letošnje poletne suše tam le manjša mlakuža. Pravijo, da je ob suši jezero najbolj atraktivno, saj se lahko po lepo urejeni poti spustiš v globino in občuduješ mogočne strahospoštovanje vzbujajoče stene te ogromne jame. 
Kot zanimivost, ko jezero presahne, tam domačini igrajo nogomet. Poleg tega pravijo, da se je veliko otrok s tega območja naučilo plavati prav v Modrem jezeru.
Seveda sva se tudi midva spustila do dna, obhodila jezerce. Hoja po mehkem napol osušenem jezerskem blatu ni bila enostavna, a zanimiva. 
Ko sva se vračala nazaj proti vrhu jame, naju je presenetil dež z vetrom. Kakšen vremenski preobrat, iz jasnega dneva v nevihto. Midva pa sva morala še do drugega jezera. 

Čez dobro uro se je zvedrilo in z avtodomom sva se peljala do Rdečega jezera. Ime je Rdeče jezero dobilo po rdečih skalah stene, ki ga obdaja.
Ko sva po cesti prispela do te atrakcije, nama je zastal dih. Kaj tako mogočnega še nisva videla. 
Rdeče jezero je najgloblji kraški podor. Premer jame je 200 m, od gladine vode do vrha je 270 m. Jezero je globoko 250 m. Stene jame so gladke in strmo padajo proti jezeru. S ceste se lahko odpraviš po stopničkah do razglednih točk, od koder je pogled navzdol vrtoglav. 
Prav nič prijeten občutek ob tem nenavadnem naravnem fenomenu. Rdeče jezero je zaradi visokih, nevarnih skalnatih sten okoli njega nedostopno. To jezero pa nikoli ne presahne, ker se napaja iz podzemnih vod.
Polna vtisov sva se odpravila do kampa v Makarski

Ni komentarjev: