torek, 20. september 2022

Naravni park Biokovo

Zopet en lep pozno poletni dan, ki sva ga namesto na makarski plaži preživela takorekoč v gorah. 
S skuterjem sva se odpravila v Naravni park Biokovo, ki se razprostira nad Makarsko. To gorsko masivno obzidje se dviga dobrih 1500 metrov nad Makarsko riviero in ponuja izjemne razglede na morje, obalo in bližnje otoke. 

Je zelo priljubljen med pohodniki, kolesarji in ostalimi turisti. Ponaša se z urejenimi potmi, ki se vijejo po pobočjih hribov mimo zaselkov, oljčnih nasadov, vinogradov in na planoti tudi gostih borovih gozdov. Masiv Biokova se razteza 36 kilometrov ob obali in devet kilometrov v notranjost. 

Je posebej impozanten, saj raste neposredno iz morja in ima celo drugi najvišji vrh Hrvaške. Sveti Jurij (1762 meters). Že iz doline je pogled na skalnate pečine veličasten, še posebej, ko ga obžari večerno sonce. Razgibano pogorje tvorijo skale, strme pečine, jame, brezna in vrtače.  
Vožnja po serpentinah je zanimiva in mestoma kar drzna, saj te od strmine pobočja loči le nekaj obcestnih kamnov. Danes je park obiskalo zelo veliko turistov od res vsepovsod.

Cena za vstop v park je 60 kun po osebi, za kolesarje nekaj manj. Na vhodu je rampa, kjer avtomobile nadzirano spuščajo v park, saj je srečevanje zapleteno in možno le na za to določenih mestih.

Po nekaj več kot 30 km sva prispela do atrakcije Skywalk na vrhu grebena. To je impozantna krožna konstrukcija iz kovine in stekla, ki predstavlja drzen sprehod nad breznom in visoko nad obalo. 

Neverjeten je občutek stopati po prozorni površini nad breznom. Občutek imaš, da te globina vleče navzdol. 
Vsi smo stopali previdno in se trdno držali ograje. Čeprav te je strah, te vleče, da bi stvar preizkusil.
 Razgled od tod je res izjemno lep. Vidijo se vsi okoliški otoki, obalna mesta in gorski grebeni. Vsi sprehajalci na Skywalku so želeli ovekovečiti svoj obisk na tej adrenalinski konstrukciji 
Nadaljevala sva vožnjo do Svetega Jurija, 10 km oddaljenega od Skywalka. Neprijetnemu strahu na Skywalku se je pridružil strah na vožnji, ki bi jo lahko poimenovali kar "skyride", saj je vijugasta  cesta dejansko vklesana v strmino in visi nad globino. 
Občutek je nepopisen, biti moraš previden, še posebej pri srečevanju. To je najvišje asfaltirana cesra na Hrvaškem in te pelje do samega vrha Sveti Jurij. Tam je majhno parkirišče, kjer je dovoljeno parkirati do 15 minut. Z motorjem si lahko privoščiš daljše parkiranje. Bilo mi je kar malo tesno sedeti za Bojanovim hrbtom in gledati po pobočju navzdol v dolino.
A vse je poplačano, ko prispeš na vrh in uživaš v razgledu in svežem zraku. 
Na vrhu je oddajnik in majhna cerkvica, do katere prideš po krožni stezi okrog vrha. Zanimivo, od tod je krasen pogled na obalo na eni strani, na drugi pa na dolino pri Imotskem. Vidita se tudi obe kraški jezeri pro Imotskem.
Kar ne moreva nehati slikati in uživati v ogledovanju naravnih lepot parka.
Vožnja nazaj je prijetna. Čudiva se številu avtomobilov, ki tudi v popoldanskem času obišče ta park. 
Večina dneva sva preživela med vrhovi Biokovega in bilo nama je res zelo lepo. 

Ni komentarjev: