četrtek, 11. avgust 2022

Ribe, najstarejše dansko mesto

Danes sva dan preživela na potepu po najstarejšem mestu na Danskem, Ribe, prvič dokumentirano kot mesto leta 854. 
Bilo je veliko pristanišče in eno najpomembnejših trgovskih mest v Skandinaviji.
Je majhno, a zelo slikovito in prijazno mesto v Jutlandiji. Obišče ga veliko turistov, zato so ulice živahne, saj je zgodovinsko mesto, ki ponuja vsakomur nekaj.
Skozi mesto teče reka Ribe, zato so tu tudi majhni slikoviti mostovi in mestno nabrežje, kjer se odvija bolšji sejem . 
Ribe je iz časov vikingov, kar lahko opaziš na obcestnih oznakah pri vhodu v mesto. Vabijo v Vikinški muzej, Vikinšķi center in arheološka izkopavanja. 
Kaaterdrala je res vredna ogleda, saj je tudi paša za oči. Opremil jo je eden pomembnejših slikarjev, Carl Hennings Pedersens. Krasna sta krstilnica in prižnica.
Ribe se lahko pohvali tudi kot lepo mesto s čudovitimi cerkvami in sprehajalnimi ulicami!  
Glavne ulice so polne restavracij in trgovin, in res pisanih starih stavb, starih več sto let, veliko jih je zaščitenih z zaščito dediščine.
Končno sva si uredila tudi internetno povezavo. Kupila sva Lebara SIM kartico in zakupila 100GB v Kvickly trgovskem centru v kiosku. Imela pa sva težave z nalaganjem podatkov na kartico, zato sva zakup podatkov vrnila in kartico napolnila kar preko internetne strani Lebara. Priporočava le nakup SIM kartice, saj je sicer zaradi jezika urejanje preko telefona oteženo. Sedaj sva preskrbljena.
Tokrat sva prespala na postajališču na parkirnem prostoru ob mestu. 

Ni komentarjev: