četrtek, 11. avgust 2022

Esbjerg, Søndervig in Thorsminde

Sončen in topel dan je pred nama. Odpravljava se proti severu.

Prvi postanek je bil v bližini. Ogledava si posebnost narave, otok, ki ob oseki to ni več, saj je dostopen po kopnem. 
Je manjši otok s površino 7,63 kvadratnih kilometrov in ima le 40 prebivalcev. Otok se nahaja približno 12 kilometrov jugozahodno od starodavnega mesta Ribe.

Z avtodomom sva se peljala do mesta, kjer morje zaliva cesto. 
Organizirane imajo prevoze na otok s posebnimi avtobusi, ki jih vozijo večji traktorji. Ob plimi ni mogoče dostopati ali zapustiti otoka. 
Naslednji postanek sva naredila v mestu Esbjerg, ki je znan po skulpturah Moški na morju ali Človek sreča morje. 
 Štiri bele sedeče figure mož, visokih 9 metrov se nahajajo zahodno od Esbjerga poleg plaže Sædding na jugozahodni obali Danske. To je ena bolj obiskanih turističnih znamenitosti območja.
Skulpturo je zasnoval Svend Wiig Hansen leta 1995. Skulpture je mogoče videti z ladij, ki zapuščajo ali vplujejo v pristanišče Esbjerg.
Naredila sva nekaj posnetkov in se odpravila dalje.
Ko se pripeljeva do Sønderviga, opaziva zanimivo peščeno obzidje. Ustaviva se in ugotoviva, da gre za legendarni Festival peščenih skulptur v Søndervigu. Letošna tema ponuja priložnost za potovanje v čas srednjega veka. 
Izjemno dodelane in lepe so reliefne slike kmečkih uporov, borbe vitezov, pustošenje kuge, reformacije, vzpona in padca kraljev ter številnih drugih zgodovinskih dogodkov, ki so značilni za to obdobje.
Kip ženske z deviškim pasom je pojasnjen s hudomušno in poučno zgodbico o vitezu, ki je odhajal v boj. V skrbi, da ga žena ne prevara, ji je nadel deviški pas, ključ pa dal v hrambo najboljšemu prijatelju.Še preden pa je izginil za ovinkom, je za njim pritekel prijatelj in mu povedal, da mu je pustil napačen ključ. Poučno in življensko...

Neverjetna izkušnja je srečati se z 200 metrov dolgim ​​in 7 metrov visokim zidom z 10 samostojnimi skulpturami, ki pripovedujejo o času, ko je na Dansko prišla črna smrt in pobila 40 % prebivalstva. 
Pripovedujejo tudi o času, ko se je več kraljev borilo za prestol in moč. Poleg tega pa so vmes tudi zanimivi utrinki iz sveta žensk in velikih mislecev. Razstava je bogato opremljena z razlagami posameznih skulptur in postopka nastajanja le-teh.
Avtorji so od vsepovsod. Na zemljevidu je mesto, kje je ta atrakcija.
Razložijo tudi, kako nastanejo take skulpture iz peska (le pesek voda in kalupi) in trajanje takih umetnij (3-4 mesece, odvisno od vetra in vremena) 
Dan zaključiva v Thorsminde kampu na sredini ozkega pasu kopnega, na eni strani morje, na drugi pa zaliv povezan z morjem.
Ta del poti je bil zelo lep. Pokrajina je zanimiva, na eni strani so sipine, med grički se skrivajo s slamo krite hiše, na drugi pa polja in travniki, kjer se pasejo krave. Za sipinami so dolge peščene plaže in mnogo kopalcev. 







Ni komentarjev: