sreda, 17. avgust 2022

Helsingør

Zjutraj sva se odločila, da pot nadaljujeva raje s trajektom, 20 minut vožnje (38€), kot da se voziva okoli velikega zaliva. 
Pristala sva v kraju Hundested in po 70 km lepe, malo prometne ceste prispela v kamp v Helsingør. Ob prihodu je bil popolnoma zaseden, kasneje se je sprostilo mesto za naju. 

Po kosilu sva si šla ogledat slikovit Grad Kronborg iz 15. stoletja. Znan je po dejstvu, da je služil kot prizorišče Shakespearovega »Hamleta« in je del UNESCO dediščine.  
“Hamletov grad” je veličastna stara stavba z visokimi stolpi in zbuja asociacijo na burne in dramatične čase. 
Sprehodila sva se okoli gradu in občudovala pogled na mesto onkraj najožjega dela ožine, ki loči Dansko od Švedske. 

Nadaljevala sva sprehod po bližnjem pomolu do polirane jeklene skulpture moškega, poimenovanega »Han«, moška verzija kobenhavenske morske deklice. 
Od tu je le par korakiv do centra mesta. Helsingør, znan tudi kot Elsinore, je pristaniško mesto na vzhodnem Danskem. Turistično živahno mesto je od švedskega mesta Helsingborg oddaljeno le 20 minut vožnje s trajektom (tja vozijo vsakih 15 min), eno uro vožnje z vlakom pa od prestolnice Kopenhagen. 
Helsingor je mesto pisanih starih lesenih hiš, tlakovanih ulic, ki se prepletajo in so namenjene le pešcem. 
Tu so številne trgovine in restavracije in ogromno turistov. Občudovala sva lepo umetniško pislikavo na zidu blizu katedrale, ki pripovedujejo o pokristjanjevanju.
Jutri pa se odpraviva raziskovat okolico s kolesi. 


Ni komentarjev: