sobota, 20. avgust 2022

Kopenhagen

Dopoldne sva prispela v živahni Kopenhagen, še posebej, ker se je te dni odvijala "parada ponosa". Mesto je ima mavrično preobleko na vsakem koraku.
Najprej se odpraviva do posebne atrakcije, Copenhil, ki je znan tudi kot Amager Bakke. To je ultramoderna elektrarna na industrijski obali, ki letno pretvori 440.000 ton odpadkov v čisto energijo. 
A ni samo to, ponuja tudi tudi umetno smučišče s strehe 85 m visoke stavbe, opremljeno je z pohodniškimi potmi in neverjetno "najvišjo umetno plezalno steno na svetu" na njegovi fasadi.
Z dvigalom se odpraviva na streho Coperhila in uživava v krasnem razgledu na mesto, pristanišče in na most, ki veže Dansko s Švedsko.
Tu je tudi razgledna ploščad in prostor za počitek ob kavici. 
Po kosilu sledi ogled nekaterih značilnosti mesta. Ker nisva tu prvič, sva izbrala le za naju zanimive točke. Tja se odpraviva s trajektom izpred operne hiše. 

Kopenhagen, glavno mesto Danske, leži na otokih Zealand in Amager. Z mostom Öresund je povezan z Malmom na Švedskem.  
Sprehodiva se najprej do Male morske deklice, bronastega kipa Edvarda Eriksena, ki prikazuje morsko deklico, kako postaja človek. Skulptura sedi na skali ob obali na promenadi Langelinie. 
Množica turistov se slika ob tej znamenitosti, midva pa seveda tudi. Pravijo, da je mala morska deklica s kamnom vred nekaj časa gostovala na Kitajskem. 
Od tu ni daleč do zgodovinskega središča, kjer se nahaja palača Amalienborg. To je dom danske kraljeve družine. Sestavljena je iz štirih enakih klasičnih palačnih fasad okoli osmerokotnega dvorišča.
Na ulici, ki vodi do Nyhavna, sva se zlila z množico turistov, ki so se odpravljali tja. 
To je znano slikovito obrežje ob kanalu, ki ga krasijo barvita pročelja stavb, množica restavracij, ki ponujajo obiskovalcem hrano, barov, kavarn in točka, od koder se lahko odpraviš s turistično ladjico na ogled mesta iz vode.  
Kopenhagen je danska prestolnica, za katero trdijo viri, da je najsrečnejše mesto na svetu. 
Je družabna destinacija, ki vabi z živimi barvami in moderno arhitekturo.  Dancev ji rečejo tudi  mesto "hygge", kar bi pomenilo simbiozo udobja, prijaznosti in zadovoljstva.
Midva sva po celodnevnem pohajkovanju izkoristila najin "higge" in se odpravila peš preko številnih mostov in mostičkov, ki pivezujejo otoke in prečijo zalive, počivat v avtodom. Danes bova prespala kar na bližnjem še neurejenem parkirišču ob Copenhillu, saj so nama v prejšnjem kampu pivedali, da je zaradi parade ponosa in množice turistov v mestu in okolici vse zasedeno.

Ni komentarjev: