sobota, 20. avgust 2022

Hillerød, Fredensborg, Lousiana museum

Danes se odpravljava proti glavnemu mestu Danske. Ker v bližini živi moja dolgoletna kolegica in prijateljica, jo bova obiskala.
Pred tem pa narediva manjši obvoz do velikega gradu, ki se bohoti na treh otokih in je obdan z jezeri in krasnimi lepo gojenimi vrtovi. 
Grad Frederiksborg je resnično velika palača z mnogimi dodatnimi stavbami. Zgrajen je bil kot kraljeva rezidenca za dansko-norveškega kralja Christiana IV. v zgodnjem 17. stoletju. Je največja renesančna rezidenca v Skandinaviji.
Po hudem požaru leta 1859 je bil grad v celoti obnovljeni in ponovno odprt za javnost kot Danski muzej nacionalne zgodovine. Muzej je odprt vse leto in vsebuje največjo zbirko portretnih slik na Danskem.  
Sprehodila sva se po velikem negovanem baročnem vrtu in ob jezeru, ki nudi res lep razgled na mogočen grad.
Nadaljevala sva proti kraju Nivå in tu obiskala Kirsten in Görana. S Kirsten sva skupaj ustvarjali ideje in izvedbe za kar nekaj uspešnih mednarodnih projektov. Skupaj smo ob dobri kavici obujali spomine. Nameravala sva se ustaviti le za kakšno uro, a sta naju prepričala, da sva ostala čez noč v bližnjem kampu. 

Pozno popoldne sta naju povabila na večerjo v bližnji znani in dobro obiskani Louisianski muzej moderne umetnosti.
 V poletnih dneh in večerih v Louisiani prirejajo veliko kulturnih dogodkov povezanih z umetnostjo. Tudi tokrat je bilo tako. V muzeju je bil pravi vrvež množice ljudi. Ogledali smo si razstavljena dela svetovno znanih umetnikov. 
Muzej je umeščen v krasen gozd starih ogromnih dreves, na urejenih travnatih površinah so razstavljenia kiparske skulpture. Posebej občudovanja vreden je pogled iz kavarne na bližnje morje. 
Po okusni večerji in kulturnih užitkih sta naju peljala še do palače Fredensborg, ki je kraljičina najljubša rezidenca šest mesecev v letu. 
 Kraljevi par uporablja palačo tri mesece spomladi in tri mesece jeseni. V palači praznujejo poroke, obletnice srebrne poroke in rojstne dneve.
Kraljica je praznovala petdesetletnolico kraljevanja. Zanimivo, da je osemdestletna kraljica zelo ustvarjalna, saj riše, ilustrira, prevaja , dela kustume in oblikuje svoje obleke. Znana je po sjovevrstnih barvitih oblačilih. 
Res lep zaključek dneva.  

Ni komentarjev: