ponedeljek, 22. avgust 2022

Nasvidenje Danska

Zaključila sva šestnajstdnevno, skupaj s potjo tri tedne, potepanje ob obali okrog Danske z avtodomom.
Imela sva srečo z vremenom, saj, sva se hotela umaknitii vročinskemu valu doma in se odpraviti na bolj sveži sever.

 Temperature so bile med 22 in 25 in največ 30°C, jutra in večeri pa so bili sveži. Sonce je vroče, v senci pa te osveži hladnejši veter. Dežja je bilo le za vzorec in še to le v obliki pršenja.

Domačini so nam povedali, da je letošnje poletje za Dansko nevsakdanje, saj so dosegli svojo najvišjo temperaturo 36°C v juliju in dežja je malo. 

Načrt sva izpolnila, še več, dodala sva še par zanimivosti. 

Ob odhodu lahko rečeva, da sva resnično uživala, še posebej v naravi in njenih posebnostih, kar je tudi bil najin namen.
Danska je zelo čista dežela z dobrimi in urejenimi cestami, kar veliko kolesrskimi in pohodnimi potmi, strpnimi vozniki in razen velikih mest, ne preveč poseljena. 
Tudi tu, kot na Nizozemskem, nikjer ob poti ne vidiš reklam in jubo plakatov, le nujne smerokaze in imena naselij, ki so postavljeni nižje, tako da ne motijo pogleda na naravo. 
Noben znak ni poškodovan, niti popackan z grafiti. Podobno je tudi s pročelji stavb. Na cestah ni veliko kamijonov, vsi vozijo strpno, le malo je prehitevanja. Pohvalno. 

Presenetilo naju je število turistov tako v kampih kot tudi na cesti in v mestih.

Obala Danske je bolj razgibana, kor sva si predstavljala, veliko zanimivih sipin, plaž, še vedno zelo naravna, je turistično zanimiva in oblegana, a deluje precej bolj umirjeno kot na podobnih destinacijah drugje. V nacionalnem parku zahodne obale posebej skrbijo za varovanje narave, zato je prepovedano hoditi izven označenih poti. 
Ni čudno, da danci uporabljajo izraz "HYGGE", ki povzame vse njihove značilnost, udobja, prijaznosti in zadovoljstvo.
Je pa tudi dežela žita, saj sva vozila po območjih, kjer so se na obe strani raztezala kilometri in kilometri žitnih polj.
Kadarkoli sva potrebovala pojasnilo ali pomoč so nam domačini prijazno prisluhnili in pomagali. 

Seveda ne smeva pozabiti omeniti, da bi brez nepogrešljive pomoči dveh appov, Google maps in Park4night, in dragocenih internetnih zapisov mnenj sorodnih popotnikov ne šlo tako gladko, kot je šlo :). In
Danska, hvala za nepozabne vtise in doživetja. 

Ni komentarjev: