sobota, 13. avgust 2022

Skagen

Skagen je pristaniško in popularno turistično mesto na severnem koncu danskega polotoka Jutland. Na severovzhodnem obrobju. V mestu so rumene hiše z značilnimi rdečimi strehami.  
Ulice so polne turistov, ki si ogledujejo ali nakupujejo v številnih trgovinah, ki ponujajo znane blagovne znamke. Bogata je tudi ponudba preteżno ribje hrane.
Skagen je tudi kraj, kjer se Danska konča in se dve morji srečata in prepletata (Severno in Baltsko morje ). 
Skagen je najsevernejše mesto na Danskem z edinstveno naravo in zgodovino ter ikoničnimi zanimivostmi.  
Ena izmed teh je ‘Cerkev, pokopana v pesku’. V sipinah zahodno od mesta Skagen stoji stolp stare srednjeveške cerkve, ki je zdaj bolj znana kot "Cerkev, pokopana v pesku". 
 V 16. stoletju jo je narava počasi zasula s peskom, tako da je od cerkve ostal le še zvonik. V teh časih je morje z zahoda nanosilo ogromno peska in spremenilo to območje, otoke je povezalo s celino. 
Zanimivo se je povzpeti na vrh zvonika, kjer je lep razgled do pristanišča in po okolici.
Druga enkratna atrakcija je Grenen, saj tu lahko z eno nogo stojiš v Baltskem, z drugo pa v Severnem morju. Na poti tja s kolesom vidiva primerek starega tipa lesenega svetilnika, ki stoji na gričku ob obali. Družbo mu delajo sodobni svetilniki. 
Do Grenena dnevno roma ogromno ljudi, tudi tisti, ki morda ne zmorejo do 2 km hoje po mivki, saj jih tja vozijo posebni traktorji s širokimi gumami in velikimi prikolicami. 
To ni Medjugorje, pač pa dansko "MedjuMorje". Do zadnjega dela peščenega jezika se vije množica ljudi, ki veselo čofota po čistem morju. 
Zanimivo, morje ni mrzlo, so pa tu in tam velike meduze. Kopanje na konici zaradi toka ni dovoljeno. Vodni tok in moč vetra stalno spreminjata ta del jezika, zato lahko ob vsakem obisku vidiš drugačno obliko. 
 V preteklosti se je konica obrnila proti severu, danes pa konica dejansko kaže bolj proti vzhodu kot proti severu.
 Mimo Grenena vsako leto pluje več kot 110.000 ladij. Čudovit je prizor, ko se velike ladje v dolgi vrsti ena za drugo zgrinjajo na obzorju.

Ni komentarjev: