ponedeljek, 8. avgust 2022

Potep po plažah otoka Rømø

Danes se je zvedrilo, oblaki so se umaknili proti celini in je prijetno toplo. Obeta se od 19 - 20°C. Ravno prav za potep s skuterjem. Današnji dan nameravava bolj ali manj počivati in uživati na skuterju.

Po kosilu sva se odpravila proti plaži Lakolk, ki leži na sredini zahodne obale otoka, da jo doživiva bolj od blizu.
Zaradi lepega vremena je tu ogromno ljudi, vsepovsod po plaži so parkirani avtomobili in avtodomi, veliko je kolesarjev. 
Z motorjem se počasi prebijava proti morju, a ni najlažje, saj se kolesa vdirajo in zaplavajo po pesku.
Ko prideva do obale šele ugotoviva, koliko ljudi se sonči in čofota po morju. Če tega ne vidiš v živo, ne moreš verjeti, da je na severu lahko taka 'rivjera'. 
Po sprehodu ob morju nadaljujeva pot proti največji plaži na otoku, Sønderstrand.
Na sliki se lepo vidi, kolikšen delež predstavljajo peščene plaže na zahodu otoka. Spodnji, južni del je plaža Sønderstrand. 
Mislim, da je to največja peščena plaža v Evropi. Razteza se vzdolž južnega dela otoka in nudi na enem koncu prostrano planjavo, enkratno okolje za blokarting, to je vožnja s trikolesnikom na jadra, malo severneje pa še dvakrat večje območje za trikolenike s padali. Vsekakor raj za te vrste športov. 
Že ob prihodu do plaže imava krasen pogled na živahno vrvenje, premikanje obiskovalcev in vozil. Tu sva veliko lažje vozila po pesku z najinim skuterjem, saj je oesek že mocno utrjen. Po par kilometrih vožnje sva parkirala in pot do obale nadaljevala peš, mimogrede še vsaj kilometer. 
Neverjetno, kako živahno je na teh plažah. Družine prinesejo s seboj vse potrebno za počitek, sončenje, gradnjo gradov v pesku in hrano. Čas se ustavi, vsi le uživajo v naravi. 
Ko se vračava, naju preseneti še skupina jezdecev na konjih. In slika dneva je popolna. To doživiš le na danskem otoku, res malo drugače. 
Ustaviva se ob kombiju, ki ponuja izposojo opreme za blokarting. In da ne bo pomote, to niso Danci, pač pa Nizozemci.
Zanimivo. Prav mika me, da bi se preizkusila v tem zanimivem športu.
Opazujeva, kako spretni so v vožnji in kako hitri. 
Res pravi izziv. Zaenkrat preizkusim le sedenje v tem čudnem vozilu. 
Bojan pa je odkril rolko, ki uporablja moč vetra za vožnjo s posebnim zmajem. 
Kljub bolj ležernemu dnevu sva doživela veliko zanimivega in drugačnega. 
Tudi pesek nudi dobro hrano za rastline in tu je ena lepotica. 



Ni komentarjev: