torek, 8. marec 2022

Ostuni

8. marec
Zbudila sva se v rahlo sneženje. Letos doma še nisva videla snežink, morala sva priti prav Puglio, v samo peto Italije, da sva jih doživela. ;)
Po zajtrku sva se odpravila iz planote nazaj proti obali. Celo pot je po malem snežilo in deževalo. Vozila sva se po lokalnih cestah in po hitri cesti Adriatica. 
Tokrat sva na poti naredila le postanek v mestu Ostuni, ki je eno od dvanajstih Cita bianche, belih mest v Italiji.
Stari del mesta stoji na griču in je s ceste videti kot velika bela graščina. Parkirala sva in se peš odpravila na ogled.  Strme kamnito tlakovane ulice vodijo do katedrale na vrhu griča. Hiše so manj slikovite kot v Locorotondo. Večina trgovinic in restavracij je bila zaprtih. Restavracije v Italiji preverjajo green pass in fpp2 maska je obvezna. Tudi zunaj pogosto nosijo maske. 
Ko sva se odpravljala, je začel padati leden dež in pihal je mrzel veter. Vozila sva se mimo mest Brindezi in Cecce. 
Najin naslednji postanek je bil ob obali. Peljala sva se vzdolž naselja Torre santa Sabina,  ki je očitno namenjeno le turizmu in vikendom, saj nisva stečala žive duše. Obala je zanimiva, morje je izdolblo kar nekaj jam v kamnito obalo, v katerih se razburkano morje zaganja ob skale. Hoja po skalnati obali je lahko nevarna, če nisi pazljiv, saj so skale ostre in v jamah buči morje. 
Tu je znana Grotta Azzurra. Danes je bilo morje kar precej razburkano in ob dežju in vetru je vtis divje narave še pristnejši. 
Parkirala sva v campu malo izven Torre del orso, kjer bova tudi prenočevala. 





Ni komentarjev: