ponedeljek, 7. marec 2022

Alberobello in Locorotondo

7. marec
Prespala sva poleg centra Spin, saj v bližini nisva našla nobene druge možnosti.
Zjutraj sva se odpravila proti turistično dobro znanem mestu Alberobello, oddaljenem le dobre pol ure vožnje. Cestišče je, kot sem že zapisala, precej zdelano z veliko kar globokih jam. Je pa okolica zanimiva, saj sva vozila med nasadi slikovitih starih oljk, ki se raztezajo na obeh straneh. Poleg stoletnih zvitih oljk sva občudovala cvetoče mandljevce, značilne za to področje. Cesta se je nato vzpela na bližnje gričevje, bujno poraslo z zimzelenimi grmovji in drevesi in se nadaljevala po lepo obdelani planoti. Nedaleč stran na griču sva opazila mesto znano po trullih.

Trulli, okrogle kupolaste kamnite koče, so iz 15. stoletja, ko so grofi svojim prebivalcem naložili, da gradijo na suho brez uporabe malte, da bi jih vrednotili le kot začasna bivališča, ki ne podležejo davku. 
Najpreprostejša oblika je bila okrogla podlaga s kamnito kupolasto streho. 
Trulli so raztreseni po celotnem področju, med nasadi oljk ali v bližnjih mestih. Spominjajo me na škrate ali palčke in so zelo slikoviti.
V Alberobello je odprto postajališče za avtodome, ki je v neposredni bližini predela mesta s trulli.
Sprehod po uličicah je prijeten, trulli pa so danes majhne bele kočice, v katerih so prodajalne s spominki in lokalno ponudbo. 

Pot sva nadaljevala proti Locorotondu, mestu, ki leži nedaleč proč. Že na vhodu v mesto naju je pozdravil napis, da prihajava v eno izmed značilnih lepih mest. 
No, ni naju razočaralo. Stari center mesta predstavlja labirint ozkih, zavitih uličic z belimi zgradbami, z balkoni, stopnišči in zaprtimi dvorišči. Kljub zgodnji pomladi, trenutnim temperaturam in hladnemu  vetru je povsod veliko rož in zelenja. Uživala sem in slikala.
Starejša gospa naju je iz balkona prijazno povabila, naj se vrneva poleti, ko je staro mestno sredisče v polnem cvetju, saj takrat izbirajo najbolj cvetočo stavbo. 

Pozno popoldne naju je razhladil zelo hladen veter,  nizke temperature (6°C z občutkom 0°C je zapisala telefonska aplikacija), ja kje je ta pregovorno topla južna Italija ;).
Parkirala sva in prenočila bova v bližnjem Cisterninu.

Ni komentarjev: