sreda, 17. junij 2009

Midnight-sun Course - eJournal

Ponedeljek, torek in sreda, 15-17-junij 09

Stekel je seminar, ki se ga udeležuje 45 učiteljev iz 16 držav EU. Prenočujemo v Hotelu Kultahovi v Inari, seminar pa poteka v bližnji šoli, ki služi ohranjanju Sami kulture (jezika, navad, obrti...). Delo poteka v delavnicah in raznih dodatnih predstavitvah. Ob uradnem delu pa je poskrbljeno tudi za spoznavanje naravnih lepot Laponkse in kulturnih znamenitosti kraja.




Ponedeljek je bil kar precej utrudljiv, saj smo imeli delavnice do 17.00 in se nato odpravili v SIIDA muzej Sami kulture v centru mesta. Muzej slikovito predstavlja njihovo kulturo in zgodovino od začetka izpred 12.00 let, takoj po ledeni dobi. Tam smo se tudi podkrepili z dobro lokalno hrano - jelenov golaž na lokalni način. Ker je bil dan precej sončen in se ta čas vreme hitro spreminja, smo se odločili, da namesto v torek kar danes z ladjo obiščemo nekaj kilometrov oddaljeni sveti otok Ukko island, ki je znan po čaščenju poganskih bogov še pred prihodom krščanstva. Izlet je bil pravo doživetje, saj je pogled z otoka nudil enkratne poglede na jezero in ostale bližnje otoke (skupaj naj bi jih bilo kar 3318). Vračali smo se okrog polnoči, a polnočno sonce so na žalost zakrivali oblaki.




V torek so udeleženci že bolje spoznali okolje eJournal, sami tudi že ustvarili nekaj zanimivih člankov, zvečer pa smo skupaj pripravili nacionalno srečanje s pokušino jedi in pijač 16 držav. Bilo je res lepo in prijetno doživetje.





Sredino popoldne smo preživeli v prijetn družbi Sami vodičke Irine, s katero smo se z avtobusom odpravoili do Sami vasice Nellim, na V delu jezera Inari. Obiskali smo njihovo pravoslavno cerlkvico, se od'pravili do nekaj kilometrov oddaljene izliva jezera Inari v reko Pacioki, ki teče v Barnentsovo morje. Peljali smo se ob dvokilometrski obmejni coni z Rusijo. Vstavili smo se na mostu čez reko in ovekovečili lepote narave in sebe. Natao smo odšli v vasico Nellim, kjer so nam prikazali domače izdelk in oblačila. Ena najstarejših domačinl nam je zapela nekaj Sami pesmic v vseh treh jezikih Sami, starejši domačin pa je ubrano zaigral na dvojne orglice. 







Obisk smo kronali s slastnimi Sami jedmi, ki so jih sestavljali sami domači proizvodi (bela riba, losos, severni jelen na različne načine z dodatki njihovih začimb, krompir, kruh, jagodičevje, oskusni namazi in sladice, z obveznim čajem iz treh različnih domačih zelišč). Vse nas je presenetila ta pestrost hrane, saj na pogled okolica daje vtis nerodovitne zelmje z mahom, iglavci in brezami. Vrnili smo se zvečer, če temu sploh lahko v tem času to rečemo (Italijan je pripomnil, da pozdrav dober večer ne pride v poštev ob teki svetlobi), ki sva ga zaključila s prijetno savno (imava jo namreč kar v svoji sobi!!!). Občudovali pa smo tudi polnočnno sonce.


1 komentar:

Erika pravi ...

Pozdravljena!
Kar berz besed ostajam, ko prebiram in gledam slike...FENOMENALNO...ČUDOVITO...zelo mi je všeč.
V prihodnosti bom tudi jaz obiskala te kraje, zelo si me navdušila.
Še naprej uživajta in srečno!
LP :)
Erika



P.S. Če pa vidiš Božička, ga pozdravi v mojem imenu in mu reči, da za božič pričakujem samo eno izpolnjeno željo - tisto s srčkom. :)