nedelja, 14. junij 2009

Inari

Nedelja, 14.6.2009

Hotelski zajtrk ob 8.30 s celotno mednarodno skupino tutorjev in odhod proti naši destinaciji Inari (cca 70 km). Polovico poti smo se vozili ob eno izmed največjih jezer Inari, ki ima 3318 otokov. Pot je resnično slikovita, jezero, kamnita obala, drevje, otočki. Lahko bi človek naredil nešteto posnetkov. Ker nismo imeli veliko časa, so posnetki nastali kar med vožnjo. Kot naročeno so nam pripravili presenečenje tudi seveni jeleni, ki so se v krdelu pasli ob cesti in mirno prečkali cesto, ko smo se ustavili. Pa še ena zanimivost. V nedeljo dopoldne smo opazili, da avtomobile ustavlja policija in ko smo prišli na vrsto tudi mi, je policist ponudil Bojanu cevko in spoznali smo, da kontrolirajo alkoholiziranost voznikov. Moral je priti na Finsko, da je to prvič izkusil (ha, ha). Vse skupaj je trajalo 5 sekund in to sredi ceste. Zares so učinkoviti. Lep primer, kako hitro in enostavno preverjati to nadlogo.




Dopoldne smo prispeli v Inari, majhno mestece ob jezeru Inari z bogatim muzejem Sami kulture (SIIDA). Sami, po naše Laponci, živijo v Rusiji, Finski,Švedskem in na Norveškem.
Odpravili smo se do šole (laponske kulture), kjer smo preverili delovanje opreme za seminar in uredili učilnice. Ob 14.00 smo sprejeli skupino deležencev seminarja, ki je proispela iz letališča. 



Pozneje smo se z čolnom odpravili do nekaj km oddaljenega otoka, kjer načrtujemo organizirati nacionalni večer s pokušino jedi, ki so jih prinesli s seboj udeleženci iz 17 držav EU. Otok je zelo zanimiv, nedotaknjen in slikovit.







Ob 18.00 smo imeli uradno predstavitev programa seminarja, izvajalcev in udeležencev. Po večerji pa je bila na programu, kaj drugega kot savna, za vse tiste, ki jo nimajo v sobi. Midva si jo lahko privoščiva kar v svoji sobi.

Ni komentarjev: