sobota, 13. junij 2009

Finska - Lahti, Kuopio, Kemi


Četrtek, 11.6.09

Najprej zajtrk, nato sva si ogledala lepo urejen in velik kamp, ki leži ob lepem jezeru. Ima urejeno kopališče, pa savno v leseni hiški na majhnem otočku. Za ta letni čas je bil že kar dobro zaseden. Nato sva se odpravila v center mesta Kuopio, kjer sva kupila pretvornik za elektriko, nato pa poiskala knjižnico, ker sem nujno rabila interneteno povezavo. Tam sva bila do 12.00. Popotovanje sva nadaljevala proti Oulu, mestu z okoli 100 000 prebivalci, ki leži ob Baltskem morju. Kratek postanek, občudovala sva zelene površine ob morju, kjer se je rekreiralo staro in mlado. Po postanku sva se odpravila naprej do mesteca Kemi v najsevernejšem zalivu Balstkega morja. Tu sva ob morju našla manjši kamp. Lahko rečem, da so me finski kampi prijetno presenetili s čistočo sanitarij z obilico prijetno tople vode, ki jo na takem popotovanju resnično potrebuješ. Danes sva opravila 470 km.

Sreda, 10.6.09

Zajtrk kot ponavadi, priprava avtodoma za pot (voda) in odhod ob 11.00 proti Lahtiju. Potovanje je prijetno, saj na avtocesti ni veliko prometa in zanimivo, nikjer ne plačuješ cestnine.

GPS naju je pripeljal do želene točke na obrobju mesta Lahti (Sepulsselka ridge), zimskega športnega središča s tremi smučarskimi skakalnicami in stadionom. Največja skakalnica se v poletnem času konča, ne boste verjeli, s plavalnim bazenom :-). Iznajdljivo, kajne! Popotovanje sva nadaljevala proti Kuopiu, mestecu s 80 000 prebivalci, ki leži ob velikem jezeru, kjer sva tokrat načrtovala nočitev.
Čeprav sva se ves čas vozila v območju neštetih jezer, sva le nekaj od njih lahko občudovala iz avta, saj nama je pogled do njih zastiralo drevje. Finska je dežela tisočerih jezer in gozdov, tu pa tam, kakšno naselje ali hiša, ob križiščih pa poštni nabiralniki za bljižnje prebivalce in to sceno doživljaš na vsakem koraku. Danes sva prevozila 530 kilometrov. Noč sva prespala v bližini kampa, družbo nama je delal še en avtodom s parom iz Španije.

Ni komentarjev: