sobota, 13. junij 2009

Kemi, Rovaniemi, Polarni krog

Petek, 12.6.09

Zajtrk kot ponavadi okrog 8.30. Odpraviva se v center mesta, kjer najdeva moderen kulturni center z galerijo, gledališčem in mestno knjižnico, ki je bila tudi moja destinacija.
Tu sem preverila in napisala najnujnešo e-pošto in Bojan je pregledal najnovejše novice iz dnevnega časopisja v Sloveniji.
Nato sva se odpravila na kratek sprehod do pristanišča in bližnjega parka z gledališčem na prostem. Kemi je mestece s širokimi ulicami in velikim trgom. Popotovanje sva nadaljevala proti 122 km oddaljenemu Rovaniemiju.

Rovaniemi je prestolnica Laponske, ki leži na sotočju dveh najdaljših finskih rek, Kemijoki in Ounasjoki. Je danes moderno mesto, po pvršini največje v Evropi, a večina prostora prekriva gozd :-).

Ogledala sva si le smučarski skakalni center, kjer je tudi lep razgled na celotno področje. Čakal naju je tudi postanek na črti polarnega kroga, ki je oddaljena le nekaj km od Rovaniemija.


Tu sva se slikala z eno nogo čez črto polarnega kroga in obiskala tudi Božička v njegovi uradni rezidenci. Prijazno naju je sprejel, seveda je vedel za naše glavno mesto, in, da smo vsaj 3000 km oddaljeni od njega. Obljubil je, da se vidimo ob naslednjem božiču, takrat pa kar pri nas doma. Na poti proti Saariselki, oddaljeni 255 km sva tudi prvič videla severne jelene, morda pa so bili božičkovi ;-) .
Pokrajina se je kmalu začela spreminjati, drevje je vedno manjše, pa tudi pomlad je tu šele na pohodu. Temperature so temu primerne. Opravila sva 395 km.

1 komentar:

Marinka pravi ...

Živijo, Viljenka in Bojan,
vestno in z zanimanjem spremljamo vajino popotovanje in tudi mi uživamo ob tem, še posebno pa nona in nono.
Srečno potujta nasprej, mi pa vaju bomo spremljali od doma.
Lep pozdrav,
Marinka