sreda, 8. julij 2020

WAKELET - USTVARJANJE ZBIRK ZA UČENJE

WAKELET – uporabno orodje v izobraževanju



Wakelet je orodje, ki deluje tako na PCjih kot tudi na m-napravah (iOs in Android apps, obstaja tudi Chrome extension) in je v zadnjem času, še posebej v času Covid19 učenju na daljavo, priljubljeno v po celem svetu, saj se je izkazalo za uporabno na vseh nivojih šolanja in na vseh predmetnih področjih.

Pripravila sem videovodič za delo v Wakeletu.

Kako ga uporabiti, pa je odvisno od iznajdljivosti uporabnikov in kreativnih idej.  Naj naštejem le nekaj svoji idej in možnosti, ki jih je v zadnjem webinarju omenil tudi popularen Richard Byrne.

1.    Izdelava spletne galerije

Wekelert omogoča nalaganje slik. Učenci lahko slikajo svoje (likovne  ali druge) izdelke in jih naložijo v izbrano kolekcijo. Zbirko lahko tudi vdelamo v spletno mesto ali blog.

2.    Zbirka poučnih videoposnetkov ali video razlag

Wakelet je integriral Flipgrid orodje za snemanje videoposnetkov, kar lahko s pridom uporabite za ustvarjanje poučnih videoposnetkov ali razlag snovi.. Te posnetke lahko vsebinsko organizirate  glede na temo, enoto ali predmet, ki ga poučujete.

3.    Poziv, vprašanje, odziv

Wekelet omogoča objavo poziva, vprašanja na določeno temo. Učence povabimo k sodelovanju tako, da jim  sistemu omogočimo sodelovanje.  Sodelujejo pa tako, da napišejo svoj odgovor v obliki besedila, slike ali videoposnetka. 

4.    Zbirka tem za raziskavo
Z razširitvijo brskalnika Wekelet lahko iščete dokumente, gradiva, spletne objave na določeno temo za pripravo predstavitve ali seminarske naloge. Vire, ki ste jih vključili v svojo zbirko, lahko razvrščate po lastni želji z možnostjo 'enostavna preureditev'.

5.    Enostaven blog ali dnevnik
Wakele je tudi pripraven za izdelavo in objavo enostavnega bloga, dnevnika, kjer zapisujete svoja opažanja ali aktivnosti.

6.    Rezultati in načrti
Zapisujemo lahko rezultate na različnih področjih in zbiramo ideje za aktivnosti.

7.    Sodelovalno učenje

Odpremo lahko temo, kjer učenci pomagajo drug drugemu pri domačih nalogah ali učenju nasploh. Pri tem uporabljajo zapis besedila, razlage, sliko rešitve naloge, povezavo, do teme na spletu…

8.    Razmisleki in poudarki

Ob zaključku leta lahko skupaj z učenci izdelamo kolekcijo razmislekov in poudarkov pri predmetu.

9.    In še mnogo drugih možnosti :)

S funkcijo sodelovanja lahko učenci/sodelavci skupaj delajo na zbirki, ne da bi se morali prijaviti v sistem, zaradi česar je idealen za skupinske projekte. Vsak član skupine lahko shrani predmete iz spleta, doda svoje zapiske in si ogleda, kaj so shranili ostali člani, da se prepreči prekrivanje. Skupina lahko nato predstavi razredu svoje raziskave in zbirko v Wakelet uporabljajo kot vizualno podporo.

Wakelet tudi zbira ideje učiteljev, ki ga uporabljajo za izboljšanje učenja na daljavo. Objavili so tudi hiter Vodnik za učenje na daljavo tudi s pomočjo Wakelet in Primere dobre prakse.

Primer zbirke

Ni komentarjev: