nedelja, 26. julij 2020

KAKO USTVARITI MINI VIDEO RAZLAGE


Videoposnetki so močan medij tako v fizični učilnici kot v učnih okoljih na daljavo, še posebej, če so kratki in zanimivi. V tokratni objavi v svojem blogu želim predstaviti brezplačno aplikacijo, s katero lahko ustvarimo mini video razlage za svoje učence.

S to aplikacijo izdelamo niz 30 sec. mini videoposnetkov z nasveti, razlagami, ki jih delimo z učenci. Nekaj podobnega lahko izdelamo tudi na Instagramu ali v 15-sekundnem videu v popularni aplikaciji TikTok, obstaja torej veliko načinov za izmenjavo video informacij.

O kateri aplikaciji torej govorim tokrat? To je Learnie, orodje za izdelavo kratkih zanimivih video razlag.

Poglejte si video predstavitev o aplikaciji in načinu navigacije v aplikaciji.

Learnie je aplikacija, ki učiteljem in učencem ponuja nov način predstavitve vsebin na zabaven način in s hitrim vmesnikom. Ta princip mikro učenja poteka v preprostem postopku ustvarjanja niza kratkih video razlag, nasvetov in delitve le-teh z učenci. Učenci si ogledajo razlago v do 30 sekundnih učnih zaporedjih in z možnostjo sprotnega preverjanja znanja, ko morajo pravilno odgovoriti na tri tipe vprašanj:

  • ·   resnično / napačno,
  • ·    da / ne
  • ·    prašanja z več izbire,

da se lahko premaknejo na naslednji niz.

Kaj je mini video razlaga?

Mini video razlaga je učenje s pomočjo kratkih video razlag snovi, ki učencem pomagajo pri sprejemanju nove spretnosti. Namesto na obravnave večje teme, se odločamo drobiti temo na podteme, ki so bolj primerne za obdelavo in so lažje za razumevanje. Učenci lahko izberejo le eno mini razlago ali pa se odločajo za cel niz mini razlag, s katerimi lahko obvladajo širšo temo.

Prednosti mini video razlag so številne. Učenci spoznajo, da so širše teme kombinacija manjših podtem. To pomeni, da se jim tema morda ne zdi tako obsežna, kot če bi jo v celoti predstavili združeno v kompleksni razlagi. Učenci imajo možnost, da si najprej ogledajo v krajšem času nekatere dele teme, da ugotovijo, ali jih določena tema zanima in potrebujejo dodatno razlago.

Ustvarjanje mini tečajev z Learnie

Learnie je brezplačno učno orodje za izdelavo mini video razlag. To obliko lahko uporabimo na različne načine. Lahko jih uporabimo pred obravnavo določene kompleksne snovi, ali pa kot dodatek ob utrjevanju snovi. Kakovostni vmesnik omogoča, da se učenci premikajo po aplikaciji in dostopajo do različnih vsebin.

Ker en niz mini video razlage traja le 30 sekund, se je potrebno dobro pripraviti, kaj je najpomembnejše povedati v tem kratkem času. Ponujata se dve obliki snemanja:

  • vključiti le slika in zvok
  • snemati video govorca

Ko je ena mini video razlaga zaključena, lahko dodamo eno vprašanje za preverjanje znanja izmed treh možnosti. Nato nadaljujemo s snemanjem naslednje mini razlage, ki nadajuje obravnavo teme ali pa s snemanjem zaključimo. Če se odločimo za niz mini razlag, je le-te potrebno skrbno načrtovati, tako da niz zaokroža vsebino. Ko smo z delom zadovoljni, niz aktiviramo in ga delimo z učenci. 

Nekaj posnetkov ekranskih slik aplikacije.

            ustsvarimo mini razlago             dodamo naslovno sliko           začnemo s snemanjem

           Snemamo samo zvok, ali video    dodamo eno preverjanje       primer vprašanja

Ker gre za novost priporočam, da si ogledate kakšnega od objavljenih video razlag na spletni strani, da boste dobili pravi občutek, kaj se da ustvariti in kaj so drugi že izdelali in vas morda navdahnejo za vašo prvo video razlago ustvarjeno z Learnie.   

Tu je en primer - navodilo za sajenje drevesa, da vidimo, da snemamo lahko tudi zunaj.

Checkout Learnie course: Planting a tree 

Delitev mini video razlag s študenti

Learnie ponuja zanimiv princip odnosa med učiteljem in učenci. Učenci se premikajo po vsebinskih sklopih in vsakih 30 sekund lahko odgovorijo tudi na vprašanje, če mu ga postavi učitelj ali pa nadaljujejo z ogledom.

Preden se lotite takih mini video razlag je potrebno narediti načrt, ki predvideva delitev snovi na manjše sklope vsebine, nekakšnih 30-sekundne segmente. Nato pripravite kratko vprašanje na prikazano temo, ki učencu omogoči preverjanje razumevanja snovi.

Learnie omogoča, da učenci postavljajo vprašanja ali komentirajo tečaje, torej omogoča stik in pogovor učitelja z učenci. Učitelji lahko delijo tudi svojo "stran za učitelje", tako da si učenci ogledajo vse, kar je ustvaril določen učitelj. Ta funkcija učencem olajša dostop do vsebin, ki jih morda še želi spoznati.  

Uvod v Learnie

Learnie se uporablja na mobilnih napravah, primerno je posebej za tiste učence, ki morda nimajo svjega računalnika. Aplikacijo si brezplačno naložijo na svoj telefon (Android ali iPhone) V aplikaciji lahko učitelji ali učenci ustvarjajo mini video razlage ali pa do njih dostopajo. Mini video razlage pa lahko ustvarjamo tudi neposredno na spletni strani Learnie.

Ste pripravljeni? Pojdite na spletno mesto Learnie, registrirajte se in ustvarite svoj brezplačni račun. Veliko uspešnih mini video razlag vam želim.


Ni komentarjev: