sobota, 18. julij 2020

ORODJA ZA OZNAČEVANJE VSEBINE NA SPLETNIH STRANEH

Ko imamo opravka z zbiranjem in komentiranjem spletnih gradiv, se srečujemo s potrebo, da bi le-te lahko učinkovito označevali, dopolnjevali, dopisovali in komentirali. Zadeva je uporabna pri zbiranju komentarjev na članke na določeno temo (zgodovina, jezikoslovje, zemljepis…), pri zbiranju receptov in komentarjev nanje pri gospodinjstvu, gradivih za učenje jezika, besedišče, izrazoslovje. Ideje za uporabo so lahko različne.  

V tej objavi omenjam tri možnosti na to temo.

Označevanje spletnih strani z Microsoft Edge brskalnikom

Brskalnik Microsoft Edge ima vgrajeno možnost 'Dodaj opombo' v obliki ikone pisalo v zgornjem desnem kotu. S klikom na ikono se odpre niz funkcij, od poudarjanja besedila, uporabe raznobarvnega svinčnika za obkrožanje, podčrtovanje, tipkanje pripomb, pisanje na dotik, izrezovanje delov strani pa do shranjevanje in deljenja izdelka z drugimi. Če želite uporabljati ta orodja, v brskalniku Edge kliknite ikono 'Pisalo' in odprl se bo celoten meni orodij. Ko na spletno gradivo vključite svoje poudarke in opombe, dokument shranite neposredno v svoj OneNote, ga poimenujete in lahko ustvarite novo mapo, ki jo lahko dodelite v skupno rabo.


Označevanje dokumentov v OneNote

Microsoft OneNote ima veliko koristnih funkcij za učence in učitelje. Tako tu lahko sicer na drugačen način označujemo tudi spletne strani. Postopek je sicer malo daljši, saj najprej z Windows orodjem 'Orodje za izrezovanje shranimo izbrano spletno vsebino in jo shranimo. Nato odpremo OneNote. Ustvarimo nov zvezek, ga poimenujemo, vanj vstavimo shranjen dokument spletne strani. Nato na njem uporabimo  orodje 'Nariši', s katerim označimo določene dele besedila, slike ali nekaj dopišemo vanj. Nato damo zvezek v skupno rabo s skupino ali razredom.


Označevanje spletnih strani s programom Seesaw

Seesaw sem že predstavila kot priljubljeno okolje za izdelavo digitalnega portfelja ali e-učilnice, v kateri vi in ​​vaši učenci lahko zaradi številnih možnosti počnete mnoge dejavnosti. Sedaj pa je tu še dodatna možnost in sicer nova brezplačna razširitev za Chrome (extension), ki omogoča označevanje spletnih strani. Ko je razširitev nameščena, lahko učenci na izbrani spletni strani, ki bi jo radi označevali, s klikom na ikoni Seesaw v zgornji vrstici desno, to stran shranijo v celoti ali pa izberejo njen del. Samodejno se bo odprl SeeSaw v novem zavihku brskalnika z različnimi orodji, od možnosti poudarjanja besedila, zapis opomb, večbarvnih pisal za obkrožanje, podčrtavanje, svoje mnenje pa lahko tudi posnamejo ali naredijo video posnetek pripombe. Dokument se avtomatično shrani v Seesaw učilnico.  


Ni komentarjev: