petek, 10. julij 2020

DELO, SODELOVANJE IN USTVARJANJE V SEESAW UČILNICI

Video vodič

Pa še opis postopka

Kako začnemo z delom v Seesaw učilnici? Za učinkovito delo v tej učilnici je priporočljivo delo s tablicami ali pametnim telefonom, saj bo le tako uporabnih večina vgrajenih orodij (kamer)Najprej kliknem na zelen + gumb in odprejo se nam 3 možnosti:

  • ·       Objavi učenčevo delo
  • ·       Dodeli nalogo
  • ·       Pošlji obvestilo

Poglejmo si vsako možnost posebej.

1.  Objavi učenčevo delo – že ikona svinčnik nam pove, da bomo tu nekaj ustvarjali. S to izbiro dostopamo do šestih sodelovalnih orodij, ki so vgrajena v sistem. Učenci delajo na tablicah ali na telefonu.  Z njimi rokujemo na zelo enostaven način in so uporabniku prijazna. Prav zaradi nazornosti (ikone) je ta učilnica primerna tudi za predšolske otroke in prvošolčke, ki še ne znajo brati. Na razpolago imamo

a. Photo – s klikom  na to ikono lahko posnamemo sliko sebek ali pa okolja, predmetov, zemljevidov, zapiskov, DZ…

b.  Risanje – Če gremo z miško čez to ikono, vidimo, da se tu skrivajo tri možnosti ustvarjanja: MIKROFON – posnamemo govor, BESEDILO – zapišemo besedilo in LIKI – narišemo in KAMERA – naložimo sliko ali jo sproti slikamo. Ta opcija je zelo primerna za snemanje video razlag, saj lahko pripravimo temo in jo razložimo, shrani pa se kor video. Prav tako lahko tak video ustvarijo tudi učenci, če želijo nekaj pojasniti, razložiti.

c. Video – neposredno iz učilnice posnamemo video dogajanje, dvogovore, prikaz eksperimenta, intervju itd…

d.  Upload – Naložimo lahko dokument iz GD, sliko ali video. Poleg tega lahko nalagamo tudi izdelke drugih aplikacij, k jih morda uporabljamo za delo.

e.   Note – Zapiski so enostavno besedilo, ki ga pogosto uporabljamo za kratka obvestila, opombe, krajše zapise besedil itd…

f.  Link – S to možnostjo v učilni objavimo povezavo do gradiva na spletu.

2. Dodeli nalogo – 

je kompleksnejša možnost, ki si jo bomo ogledali drugič. Namreč s to možnostjo lahko uporabljamo knjižnico že izdelanih nalog drugih uporabnikov urejenih po predmetih in stopnjah. Lahko pa se potrudimo in izdelamo tako nalogo sami. Naloge so kompleksnejše, od navodila do izdelka, ki zahteva neko interaktivnost. Npr. urejanje elementov v pravilen vrstni red, dopolnjevanje besedila, zapis besed pri poimenovanju itd..

3.  Pošlji obvestilo – 

je možnost pošiljanja obvestil posameznemu učencu, skupini ali celemu razredu.

Naj omenim še pomembno dejstvo, da učitelj lahko dela v tem sistemu s posameznim učencem, skupino ali celim razredom. Torej lahko diferencira svoj pristop in pomaga po učenčevih potrebah in izzivih.

 

Ni komentarjev: