torek, 21. julij 2020

KAKO DIGITALIZIRATI FIZIČNE BELEŽKE, OPOMBE

V vsakdanjem življenju pogosto uporabljamo beležke, kamor si zapisujemo katke opombe ali zapise. Pogosto na srečanjih tudi izvedemo viharjenje možganov z zapisi kratkih misli, idej na lističe, ki jih prilepimo na tablo. To je učinkovita metoda skupinske razprave. Tudi v razredu se pogosto poslužujemo takega načina dela. Da pa ne zgubimo vseh teh dobrih idej in misli, lahko to kakovostno digitaliziramo. Kako? Na razpolago je nekaj dobrih aplikacij (iOS in Android), ki to delo opravijo za nas. V teh primerih bomo potrebovali pametni telefon ali tablico. Predstavila bom nekaj možnosti.

Pa spoznajmo prvo.

1.  Post-It Aplikacija

Najprej naložite na vaš pametni telefon ali tablico aplikacijo (Post-it – Android in Post it - iPad). Aplikacija je zelo uporabna tako v izobraževanju kot tudi v zasebnem življenju. Prepoznava tudi zapis v slovensščini! :)

Beležke, opombe v analogni in digitalni obliki, so odlično orodje za organizacijo misli, kreativnost in doseganje ciljev. Učenci lahko pri učenju od doma uporabijo to aplikacijo tako, da svoje ideje delijo s sovrstniki, strukturirajo svoje naloge, nanizajo ideje za projekte, različne poizkuse, zbirajo misli iz prebranega članka ali knjige in jih delijo s svojim učiteljem. Digitalizirane beležke, opombe je enostavno deliti z drugimi.

Kako deluje ta aplikacija?

Na dva načina.

1.   Analogne zapiske, opombe, plakate

a.   S fotoaparatom v aplikaciji zajemite analogne beležke nastale na tabli, na plakatih, v učbeniku.


b.   Posneto potrdite (zelena kljukica). 

c.   Preglejte besedilo, ki ga je aplikacija razpoznala in zapisala pod sliko.

 
 

d.   Dodatno lahko preizkusite tudi opcijo prepoznave rokopisa na posneti sliki. Pazite le, da pišete čitljivo in so črke jasne. Tudi to aplikacija prebere in spremeni v tipkano besedo.  

e.   Digitalizirane nalepke in skupine nalepk lahko izvozite v datoteke PDF, PowerPoint in Excel in jih delite ali pa pošljete po e-pošti ali odrete v drugih aplikacijah.


2.   Z aplikacijo neposredno izdelamo pisane zapiske, beležke na enostaven način. Tokrat izberemo gum za ustvarjanje beležk. Odločimo se lahko, da izberemo vzorčne oblike beležk, ki jih sistem pouja, ali pa izdelamo po svojem okusu in potrebi.


a.   Na razpolago je paleta barv, ki omogoča razvrščanje po vsebini.


b.   Na eni tabli jih lahko jih organiziramo v skupine. Tabli z beležkami damo ime in jo delimo s sodelavci, učitelji in prijatelji ali izvozite v svoje najljubše aplikacije in storitve v oblaku vključno s Trello, Dropbox, PowerPoint, Excel, PDF in še več, ali pa pošljemo po e-pošti.


c.   Lahko pa vsebino beležk z aplikacijo spremenimo v text dokument in ga izvozimo za nadaljnjo obdelavo.



Ni komentarjev: