četrtek, 25. april 2024

Cap Canaille, Casis

Proti jutru se je veter končno malo umiril, zato sva lahko načrtovala ogled zanimive pečine Cup Canaille od blizu.
Cap Canaille je rt, ki leži v narodnem parku Calanques med mestom Casis in La Ciotat. S 394 m je to najvišji morski klif v Franciji. 

Pečine, ki krasijo Casis, so med najvišjimi v Evropi in predstavljajo dragocen zaklad biotske raznovrstnosti z dragocenimi prazgodovinskimi najdišči.

Pečine so naraven spomenik, ki se dviga visoko iz morja. Razkriva slikovito barvno paleto kamenin rdeče, oker in bele barve. Sestavljen je iz apnenca in peščenjaka. 
Na tem mestu je pred 80 milijoni let tekla reka, ki je stoletja nanašala material in oblikovala to slikovito goro..
Na pečino vodi lepo urejena cesta, ki je odprta za promet, če ni preveč vetrovno. In danes imava srečo, odprta je za ogled.
Slikovita pot, ki se imenuje »Route des Crêtes«, prečka vrhove pečin. Je mestoma strma in teče tudi po robu oečine. 
Na zanimivh točkah so prostorna parkirišča za kratek postanek in uživanje spektakularnih pogledov na zalive obeh mest, na kalanke in vzdolž velikega dela obale na obeh straneh.

Pogled v notranjost pokrajine razkriva borove gozdove, ki so jih pogozdili po velikem požaru leta 1960, razlagajo na spletni strani.
Uživala sva to resnično znimivo pot, ki so jo mnogi prehodili peš iz doline. Po grebenih tečejo uhojene steze, na veliko previsnih mestih so majhne razgledne toćke, ki zaradi vrtoglave višine vzbujajo ščemenje v trebuhu.
Dan je bil sončen, vlekel je le rahel hladen vetrič. Preživela sva dve zanimivi uri na tej izjemni pečini, ki krasi Casis. Z vrha sva lahko nadaljevala pot v dolino do mesta, ki leži na drugi strani pečine. 
Poslovila sva se od Casisa in nadaljevala pot proti Italiji. Voziva se po avtocesti, ki je tu v Fraciji kar zadoljena, a izbrala sva jo predvsem zato, ker nama omogoča varno in hitrejše vračanje domov. 
Te kraje in zanimiva mesta sva že nekoč obiskala (St Tropez, Antibes,Nica, Canes, Monako), zato tu nimava postankov. 
Pozno popoldne sva prispela v Sanremo, kjer bova kakšen dan, odvisno od vremena, ker načrtujeva kolesarjenje po urejeni kolesarski poti ob obali. 

Prenočila bova v športnem parku ob številnih drugih avtodomarjev

Ni komentarjev: