petek, 16. junij 2017

Škotska - 9.6.2017

Celo noč je pihal močan severni veter in je deževalo. Tudi jutro je deževno in zelo vetrovno, oblaki so se zlili z zemljo. Gremo proti Durnessu.
Tu je nepremočljiva in topla obleka nujna. Pravijo, da ne glede naletni čas. Vreme se hitro spreminja zaradi bližnjega morja in oceana. Veliko vlage je v zraku. 8°C.
Ceste so urejene, oznanke na njih jasne in vozniku prijazne, tudi prometni znaki so vedno na pravem mestu in opozarjajo na nevarne odseke. Pogosto je samo en vozni pas, a na vsakih 100-200 m je prostor za izogibanje. Šoferji so uvidevni in strpni.
Ustavila sva se pri svetilniku Dunnet Head, najsevernejši točki Škotske, podobna situacija kot na NordCapu - veter, dež in mraz. Svetilnik na robu pečine, na desno in levo pa strme pečine, kjer morje buta visoko v zrak.





Nadaljevala sva pot in vreme se je malo izboljšalo, ne dežuje več, le malo vleče. Do sedaj sva imela srečo, saj se je vreme vedno popravilo, ko sva prispela do kraja, ki sva si ga želela ogledati. Kar drži pravilo, počakaj pol ure in vreme bo drugačno ;).
Nadaljevala sva pot po severnem delu in se ustavila in se sprehodila po lepih peščenih plažah, uživala ob pogledu na valove in sceno.







Ustavila sva se pri Sango Sands - zelo lepi peščeni plaži. Uživala sva pri hoji po mokrem pesku in slikanju lepe oabale in valov. Naslednji postanek sva opravila v bližnji Smoo Cave s slapom v notranjosti jame. To je atraktivna visoka jama, kjer v notranjosti pada slap mogočne vode. Uredili so pot po sosednjem grebenu, da si jamo lahko ohledaš tudi z višine. Nad jamo si laho ogledaš kraj, kjer hudournik pada v globino.
Vreme se je počasi jasnilo. Vozila sva se po nerodovitni, s šoto pokriti neposeljeni pokrajini.






Zahodna obala je bolj valovita, razgibana, hribovita, gola in nerodovitna. Spominja na norveško.
Nebo se je zjasnilo in ko sva prišla do kampa, kjer sva prespala, je bilo prijetno sončno in toplo. Dve kurajžni dekleti sta celo zaplavali v morju, ki je bilo presenetljivo primerno za malo bolj pogumne, verjetno, ker je tu zaliv. Kamp je lep in leži vzdolž obale.
Velika naplavljena meduza je Bojanu vzela pogum, da bi zaplaval. ;)





Ni komentarjev: