nedelja, 18. junij 2017

Škotska - 12.6.2017

Celo noč je močno pihal veter z dežjem, ko sva se zbudila pa ni deževalo. Po zajtrku sva se odpravila proti kraju Carbost, kjer je destilerija wiskija Talisker.




Pridružila sva se skupini in si vodeno ogledala postopek proizvodnje wiskija, ki ji je sledila še pokušina. To je edina destilarna na otoku, ki proizvaja wisky single malt - uporabljajo le en tip najbojšega ječmena, ki raste v bližini Ivernessa. Wisky je posebnega okusa, ker uporabljajo za dimljenje ječmena posebno lokalno šotoTalisker. Proizvodnja zahteva veliko pazljivost pri vsaki posamezni fazi, pri uravnavanju remperature pri proizvodnji in ločevanju destilatov. Masa ječmena, ki ostane se uporablja za krmo lokalne živine. Wiskyju dajo specifiče okuse bakrene posode in posebej izbrani leseni sodi, manjši so iz ZDA, večji pa iz EU. Les prispeva k okusi viskija (sadni, cvetni, sweet...), šota daje okus po dimu in zemlji (smoked). Vse faze potekajo kontrolirano in avtomatično. Zorenje poteka v posebnih kleteh s stalno temperaturo 6°C. Cena najstarejšega viskija, staranega več kot 35 let je 2400£.
Kupila sva nekaj primerkov v manjši embalaži, sevada po za naju sprejemljivi ceni :). Vsekakor zanimiv ogled.




Nato sva se odpravila do trajekta na juži strani otoka in pristala v Mallaigu. Peljala sva se mimo mesta Fort Wulliam, po zanimivi slikoviti dolini in planoti Glencoe in parkirala v kampu ob jezeru Loch Lommond.





Ni komentarjev: